Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, yeni anayasanın yürürlüğe girmesinin ardından görevini bırakacağını açıkladı

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkede yeni anayasanın yürürlüğe girmesinin ardından görevini bırakacağını açıkladı. 26 yıldır ülkeyi yöneten ve geçen ağustos ayında düzenlenen son genel seçimlerde hile yaparak kazandığını öne süren muhalifler tarafından aylardır protesto edilen Lukaşenko, yeni anayasanın ne zaman yürürlüğe gireceğine yönelik ise herhangi bir bilgi paylaşmadı.

Belarus haber ajansı Belta’da yer alan habere göre, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, dün (28 Kasım Cuma) başkent Minsk’teki bir hastanede sağlık çalışanları ile yaptığı toplantı sonrasında, ülkede yeni anayasanın yürürlüğe girmesinin ardından görevini bırakacağını açıkladı. Lukaşenko, yeni anayasanın yürürlüğe girme süreci ile ilgili herhangi bir tarih vermedi ancak anayasada ve başkanlık yetkilerinde birtakım değişiklikler yapılmasına yönelik ihtiyacın önemine dikkat çekti. 

Sağlık çalışanlarıyla yaptığı görüşmeden sonra Belta’ya bir demeç veren Lukaşenko, yeni anayasayı kendi ihtiyaçlarına göre şekillendirmek için herhangi bir çaba göstermeyeceğinin altını çizerek anayasanın değişmesiyle birlikte, ülkenin “bilinmeyen bir başkana” emanet edilmesi durumunda ileride Belarus için bir felaketin ortaya çıkmasını önlemek adına başkanın yetkilerinin de düzenlenmesinin gerekli olduğunu belirtti.

Yeni anayasanın yürürlüğe girme sürecinde kontrolü elinde tutacağının sinyalini veren Lukaşenko, “Yeni anayasanın kabul sürecinde kimsenin ‘yanlış bir notaya basmasına’ ya da anayasanın uygulanmasına paralel yeni bir seçim düzenlemesine izin vermeyeceğim” dedi. 66 yaşındaki Lukaşenko, “Bunu şimdi savaşsız bir şekilde halletmemiz daha iyi. Savaşmak zorunda kalmamız en kötüsü olur” diye ekledi.

Lukaşenko, 9 Ağustos’taki seçimlerden sonraki hafta, protestoların sona ermesi koşuluyla yeni bir anayasanın yürürlüğe girmesini ve başkanın yetkilerininin düzenlenmesine yönelik girişimleri olumlu karşılayacağını söylemişti.

Öte yandan 9 Ağustos’taki seçimlerde Lukaşenko karşısında kaybeden ancak birçok uluslararası temsilci tarafından “seçimlerin gerçek galibi” olarak nitelendirilen muhalefetin adayı Svetlana Tikhanovskaya, Polonya merkezli Belsat televizyonuna verdiği röportajda, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yeni başkanı Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirmeyi planladıklarını açıkladı.

Tikhanovskaya’nın danışmanlarından Franak Viacorka ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Tikhanovskaya’nın bir an önce ABD’ye gitmek istediğini ve taraflar arasında uygun tarih belirlemek için görüşmelerin sürdüğünü ancak Tikhanovskaya’nın henüz Joe Biden’dan resmi bir davet almadığını aktardı.

Biden, ekim ayında yaptığı bir açıklamada, Tikhanovskaya’nın ve ülkede barışçıl bir güç değişimi yapılmasını destekleyen Belaruslular’ın yanında olduğunu belirtmişti

Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılan ve Lukaşenko’nun oyların yüzde 80’inden fazlasını aldığının açıklandığı seçimlere hile karıştırıldığını ve seçimin asıl galibinin Lukaşenko’nun karşısında seçimlerde yarışan muhalefet adayı Svetlana Tikhanovskaya olduğunu öne süren muhalifler, seçim gecesinden bu yana yaklaşık üç aydır süren protesto gösterileri düzenlemişti. 38 yaşındaki Tikhanovskaya, uzun bir süre seçimin galibinin kendisi olduğunu öne sürmüş, ardından Lukaşenko yönetiminin baskısı sebebiyle Litvanya’ya kaçmak zorunda kalmıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.