Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de “rüşvet karşılığı başkanlık affı” iddiasına ilişkin soruşturma başlatıldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet Bakanlığı, “rüşvet karşılığı başkanlık affı” iddiasıyla ilgili olarak soruşturma başlatıldığını duyurdu. Vaşington’daki bir mahkeme tarafından bir kısmı kamuoyuna açıklanan belgelere göre, ismi gizli tutulan bir kişi, “af ya da cezasının düşürülmesi” karşılığında Beyaz Saray’a “büyük miktarda siyasi bağış” teklif etmekle suçlanıyor.

Soruşturma kapsamındaki toplam 18 sayfalık belgenin yaklaşık yarısı bölge yargıcı Beryl Howell tarafından kamuoyuna açıklandı. Belgelerin açıklanan kısmında herhangi bir isim belirtilmezken Howell, soruşturma konusunu “af için rüşvet” olarak tanımladı.

Reuters’a konuşan bir Adalet Bakanlığı yetkilisi, soruşturmanın hedefinde herhangi bir hükümet çalışanının olmadığını söyledi. Bununla birlikte soruşturma kapmasında 50’den fazla telefon, tablet ve bilgisayar gibi dijital aletin incelemeye alındığı belirtildi. 

“Af soruşturması yalan haber!”

Halihazırdaki ABD Başkanı Donald Trump’a soruşturma kapsamında doğrudan bir suçlama yöneltilmezken Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Af soruşturması yalan haber!” dedi. Bununla beraber Trump’ın Beyaz Saray’da geçireceği son iki ayda çok sayıda kişiye af çıkartabileceği de konuşuluyordu. 

ABD Anayasası’na göre başkanların federal suçlardan hüküm giyen kişileri affetme yetkisi bulunuyor. Trump da geçen hafta bu yetkiyi kullanarak 2016 yılındaki ABD başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahale ettiği iddialarıyla ilgili soruşturmada FBI’a yalan ifade verdiği için ceza alan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’i affetmişti.

Derleyen: Okan Yücel

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.