Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den Pfizer ve BioNTech aşısının acil kullanımına yeşil ışık

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yetkilileri, Pfizer ve BioNTech ortaklığında geliştirilen koronavirüs aşısının güvenliğine dair yayımladıkları son raporda, aşı hakkında yeni soru işaretleri olmadığını açıkladı. Rapor, aşının ABD’de yaygın kullanımının onaylanmasına bir adım daha yaklaşıldığı anlamına geliyor. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ABD merkezli ilaç firması Pfizer’in Alman ortağı BioNTech ile birlikte geliştirdiği koronavirüs aşısının acil kullanımına onay verilmesine ilişkin detaylı incelemelerini sürdürüyor.

FDA yetkilileri, bugün (8 Aralık) yayımladıkları bir raporla aşının acil kullanım onayı almak için gerekli yeterlilikleri karşıladığını açıkladı. Yetkililer, 10 Aralık Perşembe günü FDA dışından uzmanlarla bir araya gelerek 16 yaş üzeri bireylerde aşının uygulanabilir olup olmadığını tartışacak

Pfizer ve BioNTech, geliştirdikleri koronavirüs aşısının virüse karşı güvenli ve iki doz uygulandığında yüzde 95 etkili olduğuna dair belgeleri geçen ay FDA’ya teslim etmişti.

Reuters’a konuşan Tufts Sağlık Merkezi Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü Başkanı Dr. Helen Boucher, “İyi haber şu ki FDA’nın aşıyı inceleme sürecinde bugüne kadar her şey olması gerektiği gibi ilerliyor, bütün detaylar dikkate alınıyor” dedi

Klinik deneylerden elde edilen veriler, Pfizer-BioNTech aşısının ilk dozun ardından koronavirüse karşı belli ölçüde koruma sağlamayı başardığını gösterdi. FDA yetkilileri ise aşının tek dozda etkili olduğunu öne sürmek için henüz erken olduğunu, bunun için daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını belirtti.

FDA yetkilileri, mevcut bulguların, aşının iki doz uygulanması halinde virüse karşı yüzde 95 etkili olduğunu gösterdiğini ve ciddi bir yan etkiye sebep olma riski taşımadığını açıklarken FDA’nın Pfizer-BioNTech aşısına yönelik bu olumlu açıklaması, firmaların ortak geliştirdiği bu aşının İngiltere’deki uygulamalarının başlatıldığı ilk gün geldi. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.