Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’da “beyaz yakalılar” davası: Üç banka ve altı eski banka çalışanı, hisse senedi ihracı sırasında usulsüzlük yapmakla suçlanıyor

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC), ülkede faaliyet gösteren ANZ, Citibank ve Deutsche Bank ile birlikte bu bankaların altı eski çalışanının hisse senedi ihracı sırasında usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla bankalara ve eski çalışanlarına dava açmaya hazırlanıyor.

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC) tarafından salı günü (8 Aralık) yapılan açıklamada Citibank ve Deutsche Bank, bazı hisse senetlerini, fiyatların düşüşünü önlemek için yasalara aykırı bir şekilde müşterilerine ve yöneticilerine satmakla suçlandı. Reuters’ın haberine göre ACCC Başkanı Rod Sims, dava süreciyle ilgili yorum yapmayı reddederken ülkenin dördüncü en büyük perakende bankası ANZ yönetimi, konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Deutsche Bank suçlamalar karşısında kendilerini mahkemede savunacaklarını açıklarken Citibank suçlamaları reddetti.

Ülke tarihinin en büyük “beyaz yakalı davası” olacak dava, dünyanın dört bir yanındaki finans katılımcıları tarafından yakından takip ediliyor çünkü davadan çıkacak kararlar ilgili bankaların sermaye artırımlarının nasıl yürütüleceğini etkileyebilir. Avustralya Federal Mahkemesi’nin bankaları suçlu görmesi durumunda, bankalar elde ettikleri gelirin üç katı kadar tazminat ödemek ya da 10 milyon dolara kadar para cezası ödemek zorunda kalabilir. Ayrıca sürecin parçası olan eski altı banka çalışanına da 10 yıla kadar hapis veya 420 bin Avustralya Doları para cezası verilebileceği belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.