Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Nisan ayına göre günlük vaka sayısı beş kattan fazla arttı, ölüm sayılarında ise yüzde 55 artış var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından açıklama yaptı, basın mensuplarının soruları yanıtladı. Bakan Koca, nisan ayına kıyasla vaka sayılarının beş kat arttığını, hayatını kaybedenlerin oranında ise yüzde 55 artış olduğunu söyledi. Koca’nın verdiği bilgilere göre aşı ücretsiz olarak tüm sağlık kuruluşlarında yaptırılabilecek ve aşı yaptıran kişiler merkezi sistemden takip edilecek. Aşı yaptırmak zorunlu olmayacak.

“Pozitif vaka sayımız 1,5 milyonu aştı”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Bugün itibariyle toplam yapılan test sayısı 20 milyonu buldu. Pozitif vaka sayımız 1,5 milyonu aştı. Bunların 550 bini belirgin hastalık geçirdi. 15 bini aşkın insanımızı kaybettik. Hâlâ da kayıp vermeye devam ediyoruz” dedi.

“Aşı 14-21 gün arayla iki doz halinde uygulanacak”

Aşı tartışmalarına da değinen Koca, sipariş edilen aşılarda gerekli incelemelerin yapılacağını belirterek şöyle konuştu: “Yaptığımız sözleşme gereği önümüzdeki hafta içinde ilk kısmını teslim almayı beklediğimiz aşı inaktif virüs aşısıdır. İnaktif diye tabir ettiğimiz aşı farklı hastalıklarla ilgili aynı aşı özelliğine sahiptir. Aşıyı teslim aldığımızda öncelikle uluslararası akreditasyonu olan Halk Sağlığı ile Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumları tarafından ülkemize ithal edilen diğer tüm ilaçlar gibi incelemeler yapılacaktır. Türkiye’nin ilk iki-üç ay içinde dünyanın birçok ülkesinden daha fazla aşıya sahip olduğunu, sipariş veren ülkelere bakınca görmüş olursunuz.”

“İnaktif aşı geleneksel ve bilinen aşı yöntemi olduğu için tercih ettik”

Bakan Koca, aşı tercihinde hangi kriterin etkili olduğu ve uygulama takvimi konularında ise şunları söyledi:

İnaktif aşı ucuz olduğu için değil, bu anlamda güvenilir olduğu için, geleneksel, doğal, bilinen aşı yöntemi olduğu için tercih ettik. Aşı birkaç gün içinde gelecek, iki hafta testleri yapıldıktan sonra kullanıma geçilecek. Aşılar güvenilirlik testinden geçmedikçe kullanılmayacak. Önümüzdeki günlerde 20 milyon dozun ilk üç milyon dozu gelmiş olacak. Aralık sonu itibariyle sağlık çalışanlarımızdan başlayarak aşı kullanımına başlamış olacağız. Hamileler, 18 yaş altı için şu an düşünülmüyor.”

Koca ayrıca, aşı yaptıranların bilgilerinin Hayat Eve Sığar (HES) koduna ve e-Nabız sistemine işleneceğini söyledi.

“Pfizer’dan nisan ayı dahil olmak üzere ilk günden itibaren talepte bulunduk”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sinovac aşısı dışında diğer aşılar için de girişimlerin sürdüğünü açıkladı: “Pfizer’dan nisan ayı dahil olmak üzere ilk günden itibaren talepte bulunduk. Nisan ayı sonrası verilebilecek aşının bizim için önemli olmadığını söyledik. Bir rakam ifade ettiler, biz bunun artırılmasını istiyoruz. Bizim üç aylık zaman içinde 100 milyon doz aşıya ihtiyacımız var. Rusya’da üretilen aşı başarılı olursa temin etme konusunda bir sorun olmayacağını söyleyebilirim.”

“İstanbul, Ankara ve İzmir’de vaka artışları düşmeye başladı”

İllerdeki son duruma dair bilgi veren Koca, İstanbul, İzmir ve Ankara’da vaka artışlarının azalmaya başladığını ancak yatan hasta sayısının ve yoğun bakımlardaki yüksek doluluk oranlarının ciddiyetini koruduğunu söyledi. Koca, “Durumu kritik olan illerle yakından ilgileniyoruz. Bu illerde gerekli tedbirlerin alınması sağlıyoruz. Sağlık çalışanlarımız ve hastaneler gittikçe artan yükü göğüslemenin çabası içinde. Yoğun bakımlarda çok sayıda hastamız yaşam mücadelesi veriyor. Yatan hasta sayımız artıyor. Sınırlı sayıda ilimizde yüksek risk devam ediyor. Hatay, Adana, Samsun, Antalya, Mersin ve Ordu’da vaka sayıları artmaya devam ediyor. Hastanelerimiz ve yoğun bakımlarımız ciddi yük altında. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Sivas, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te vaka artışı düşmeye başladı ancak yatan hasta ve yoğun bakım oranında yüksek doluluk oranlarımız devam etmektedir. Aldığımız tedbirler ertelenemez hale geldi. Kısıtlamaların etkisini takip ediyoruz” diye konuştu.

“Tedbirlerin sonuçlarını gelecek hafta daha net göreceğiz”

Salgınla mücadele kapsamında alınan yeni tedbirlerle ilgili konuşan Koca, kısıtlamaların sonuç verip vermediğinin gelecek hafta belli olacağını belirtti: “Geçen hafta pazartesi günü başlayan tedbirlerle birlikte, gelecek hafta sonuçları daha net göreceğimizi düşünüyoruz. Şu an görünen bu kısıtlamaların yer yer sonuç verdiği. Tam değerlendirme için gelecek hafta daha net konuşmak mümkün. Farklı bir tedbir olursa bunu öneri olarak almış oluruz. Şu an yeni bir kısıtlama için erken, salgının seyri belirleyecek. Şu an için alınan kararların, uygulanan kısıtlamaların erken dönemde de olsa yer yer sonuç verdiğini rahatlıkla söyleyebilirim.”

“Salgının siyasi alana çekilmesine müsaade etmeyin”

Bugüne kadar 120 binden fazla sağlık çalışanının koronavirüse yakalandığını, 216 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini açıklayan Bakan Koca, sözlerini şöyle tamamladı: “Ortak bir savaş içindeyiz. Böyle tavırların, bu tür çıkar grupları dahil kimseye faydası yoktur, hele siyasi hesapla davrananlara hiç faydası yoktur. Salgının seyri netleştikçe fırsat kollayanların, iştahı kabaranların, politik malzeme çıkarmaya çalışanların sayısı artış gösteriyor. Sizlerden ricam, kesinlikle salgının siyasi alana çekilmesine müsaade etmemenizdir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.