Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD günlük üç binden fazla ölümle yeni rekor kırdı, vaka sayılarındaki yükselişi durduramayan Almanya önlemleri artırıyor

ABD, günlük üç binden fazla ölümle yeni rekor kırdı. İngiltere’de Pfizer-BioNTech aşısının uygulamalarında iki sağlık çalışanında alerjik reaksiyon görüldü. Salgının başlangıç noktası Çin’in aşı diplomasisi nasıl işliyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkede artan vaka ve ölüm sayıların karşısında önlemleri artıracaklarını açıkladı. Yeni bir küresel araştırmaya göre virüse yakalanan erkekler kadınlara oranla üç kat daha fazla yoğun bakıma alınıyor, virüsten dolayı hayatını kaybetme olasılığı da yüzde 40 daha fazla. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD, bir günde kaydedilen üç binden fazla ölümle yeni rekor kırdı

Koronavirüs salgınında dünya çapında en çok vaka ve ölüm sayılarına sahip ülke olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD), çarşamba günü (9 Aralık) açıklanan 3 bin 11 ölümle birlikte salgının başlangıcından bu yana kaydedilen en yüksek günlük ölüm sayısını açıklamış oldu.

Geçen hafta perşembe günü (3 Aralık) kaydedilen 2 bin 885 ölümle 15 Nisan’da açıklanan 2 bin 752 ölümü geride bırakan ülkenin rekor üstüne rekor kırması sağlık uzmanlarını endileşendiriyor.

New York Times gazetesinin verilerine göre ülkede şu ana kadar virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 290 bin. Ancak birçok farklı kuruluş, ülkedeki ölüm sayısının 300 bin barajını bir süre önce geçtiğini öne sürüyor.

Öte yandan ABD’de Donald Trump hükümeti tarafından koronavirüs aşılarının üretimini, dağıtımını ve adil bir şekilde paylaşımını sağlamak için oluşturulan “Işık Hızı Ötesi Operasyon” (Operation Warp Speed) programının başkanı Gustave F. Perna, Pfizer-BioNTech aşısının ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandığı hafta yaklaşık 3 milyon doz aşının ülke çapında dağıtımına başlanacağını, aynı miktarda aşının da bir sonraki hafta yapılmak üzere dikkatli bir biçimde muhafaza edileceğini açıkladı. Perna ayrıca, aşılamada önceliğin sağlık çalışanlarına ve bakımevlerinde kalanlara verileceğini belirtirken ABD’nin 2021 yılının Mart ayı itibarıyla aşıdan 100 milyon doz almak için firmalarla anlaştığı daha önce açıklanmıştı.

İngiltere’de Pfizer-BioNTech aşısının uygulamalarında iki sağlık çalışanında alerjik reaksiyon görüldü

Koronavirüse karşı toplu aşılama çalışmalarına başlayan ilk ülke olan İngiltere’de, Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) yetkilileri, salı gününden (8 Aralık) itibaren vatandaşlara uygulanmaya başlanan Pfizer-BioNTech aşısının alerji sahibi olanlarda olumsuz etkiler yaratabileceğini açıkladı. Yetkililer çarşamba günü (9 Aralık) yaptıkları açıklamada, aşı uygulanan iki sağlık çalışanında bazı alerjik reaksiyonlar tespit edildiğini ancak durumlarının iyi olduğunu duyurdu.

İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünüleri Düzenleme Kurulu (MHRA) Başkanı Dr. June Raine, aşıya alerjik reaksiyon gösteren sağlık çalışanlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, daha önceki klinik çalışmalarda böyle bir durumla karşılaşılmadığını belirtirken sağlık çalışanlarında tespit edilen alerjinin türüyle ilgili herhangi bir bilgi verilmedi.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından salı günü Pfizer-BioNTech aşısıyla ilgili yayınlanan son raporda, klinik denemelerde aşı uygulanan kişilerin yüzde 0,63’ünde alerjik semptomlara rastlandığı belirtilirken plasebo grubunda ise bu oranın yüzde 0,51 olduğu bilgisi paylaşıldı.

Uzmanlar, tıpkı yiyecekler gibi, aşıların da çeşitli alerjik reaksiyonlara sebep olabildiğini ancak bunun uzun vadede büyük bir sorun yaratmayacağını belirtiyor. Ancak Beyaz Saray’ın koronavirüs danışmanı Anthony Fauci dahil olmak üzere birçok uzman, ülkelerin bu tip alerjik reaksiyonlar karşısında çeşitli aşıları ellerinde bulundurmalarının son derece önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Çin’in aşı diplomasisi

Dünya koronavirüs aşılarının güvenliğine ve dağıtımına odaklanmışken salgının başlangıç noktası olan Çin’de, aşı konusunda hareketli bir diplomatik süreç yaşanıyor. Fransız haber ajansı AFP’de yer alan habere göre, salgının başladığı bahar aylarında tüm dünyaya sağlık ekipmanı ve ilaç yardımında bulunan Çin, şimdi de aşılar için birçok ülkeyle farklı anlaşmalar yapıyor.

Habere göre 2020 yılının son ayı itibarıyla Etiyopya, Dubai gibi ülkelerde aşı depoları inşa eden Çin, Brezilya, Fas ve Endonezya gibi ülkelerde ise aşı üretim merkezleri kurmaya yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Pekin yönetimi bunun yanında Güney Amerika ve Karayip ülkelerine aşı tedariki için 1 milyar dolarlık borç verdi.

Hong Kong merkezli Essence Securities adlı komisyon şirketine göre, şimdiye kadar Malezya ve Filipinler gibi ülkelere aşı yardımı yapacağını taahhüt eden Çin, eğer orta ve düşük gelirli ülkelerdeki aşı pazarının yüzde 15’ini ele geçirirse yaklaşık 3 milyar dolarlık bir kâr elde edecek.

Dış İlişkiler Konseyi’nde (CFR) küresel sağlık uzmanı olarak çalışan Huang Yanzhong’a göre Çin, hem salgının başlangıcında bozulan küresel imajını düzeltmek hem de müttefik kazanmak adına faydalı olmasını beklediği bir “aşı diplomasisi” oluşturmak için çalışmalarını hızlandırdı.

Angela Merkel: Tüm kalbimle özür diliyorum ancak günlük 590 ölüm kabul edilemez”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, son günlerde artış gösteren koronavirüs vaka sayılarıyla birlikte çarşamba günü kaydedilen 590 ölümle birlikte ülkenin en yüksek günlük can kaybı sayısına ulaşması sonrasında hükümetin daha fazla önlem alacağını açıkladı. Vatandaşlardan sosyalleşmeyi azaltmalarını ve önlemlere daha sıkı uymalarını talep eden Merkel, mecliste yaptığı konuşmada, “Tüm kalbimle özür diliyorum ancak günlük 590 ölüm kabul edilemez” dedi.

Vaka sayılarını tekrar düşüşe geçirmek konusunda kararlı olduklarını belirten Merkel, ”Bilim insanları Noel döneminde sosyalleşmeyi bir haftalığına kesmemiz konusunda uyarılar yapıyor. Yoğun bakıma ihtiyaç duyan insan sayısının artması da oldukça endişe verici. Eğer bu dönemde herhangi bir önlem almazsak bu son Noel tatilimiz olabilir” diye konuştu.

83 milyon nüfuslu Almanya’da bugüne kadar 1 milyon 200 binden fazla kişi virüse yakalanırken yaklaşık 21 bin kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Ülke genelindeki bar, restoran ve spor salonları bir süredir kapalı durumda ancak Merkel konuşmasında özellikle eyaletler düzeyinde bu önlemlerin daha da artırılacağının sinyalini verdi.

Virüse yakalanan erkekler kadınlara oranla üç kat daha fazla yoğun bakıma alınıyor

Koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana erkeklerin kadınlara oranla virüse yakalanma ve virüsten dolayı hayatını kaybetme olasılıklarının daha yüksek olduğu biliniyor. İlk olarak Çin’de doğrulanan bu bulgular daha sonra İtalya ve ABD’de yapılan çalışmalarla da kanıtlanmıştı. 

Çarşamba günü Nature Communications dergisinde yayımlanan ve üç milyondan fazla koronavirüs hastasını kapsayan küresel bir araştırma ise virüse yakalanan erkeklerin yoğun bakımda tedavi görme oranının kadınlarla karşılaştırıldığında üç kat daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmada ayrıca virüse yakalanan erkeklerin kadınlara oranla virüsten dolayı hayatını kaybetme olasılıklarının da yüzde 40 daha fazla olduğu sonucuna ulaşıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.