Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB, önceki dönem yapılan ihalelerde usulsüzlük tespit etti, eski yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulundu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) 2018 yılında bazı ihalelerde usulsüzlük yapıldığı tespit edildi. Eski İBB yöneticileri ve ihale yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 

İBB’de 2018 yılında “araç içi kamera ve bilgisayar sistemi alım işi” ihalesi yapıldı. Yaklaşık maliyeti 57 milyon lira olan işin 65 milyon liraya ihale edildiğini belirleyen İBB Teftiş Kurulu müfettişleri, konuyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 

Yetkililerin hazırladığı ön değerlendirme raporuna göre, eski İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş. (İSBAK) yöneticileri önce 21 Haziran 2018’de “araç içi kamera ve bilgisayar sistemi alım işi” için ihale açtı. Sonra bu ihale iptal edilerek 14 Eylül 2018 tarihinde aynı ihale tekrar açılarak, ihalenin Blink Bilişim Hizmetleri A.Ş. ve MOBİLBİL Endüstri Teknolojileri Ltd. Şti. iş ortaklığına kalması sağlandı. Sözkonusu işin yaklaşık maliyeti 57 milyon TL hesaplandı ancak işin 65 milyon TL’ye ihale edildiği ortaya çıktı. Ayrıca alınan araç içi kameraların “iTaksi projesinde” öngörülen niteliklerde olmadığı da tespitler arasında yer aldı.

Seçim sonrası e-postalar silindi

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre müfettişler, ihalelere dair 149 bin e-posta yazışmasını incelerken özellikle 23 Haziran seçimleri sonrası “iTaksi” projesinde çalışan yöneticilerin, proje ile ilgili e-postalarının çoğunu kalıcı olarak sildiklerini, bu işlemi gerçekleştirme konusunda birbirlerine bilgilendirme e-postaları gönderdiklerini, akabinde de belge ve bilgileri yok ettiklerini tespit etti.

Teftiş Kurulu raporunda şu ifadelere yer verildi:

“İSBAK önceki dönem yöneticilerinin Blink &Mobilbil firmasına adrese teslim ihale gerçekleştirmiş olduğu, ihalenin anılan firma üzerinde bırakılması için ihalenin iptal edildiği, iptal edilen ihalenin teknik şartnamesi değiştirilmek suretiyle yeniden ihaleye çıkıldığı, ihalenin düzenlendiği tarihte döviz kurunda gerçekleşen artışa rağmen zeyilname düzenleyip ihale bedelini yeniden belirlemek gerekirken bu tedbire başvurulmayarak kamu zararı oluştuğu yönünde tarafımızca kuvvetli ön bulgulara ulaşılmıştır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.