Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya: Kürtajı yasaklayan karara karşı protestolar sürüyor, kürtaj için yurtdışına giden kadınların sayısı artıyor

Polonya’da mevcut kürtaj yasağını genişleten Anayasa Mahkemesi kararına karşı protestolar devam ediyor. Pazar günü (13 Aralık) başkent Varşova’da toplanan binlerce kişi, fetüsün kusurlu olduğu durumlarda yapılan kürtajların anayasayı ihlal ettiğine yönelik karara tepki gösterdi. Kadın örgütlerine göre kürtaj olmak için yurtdışına giden veya illegal yolları seçen Polonyalı kadınların sayısında önemli bir artış var.

Polonya’nın başkenti Varşova’da çoğunluğu kadınlardan oluşan binlerce kişi, ülkede kürtajı neredeyse yasaklayan Anayasa Mahkemesi kararına tepki göstermek için pazar günü yine sokaklardaydı. Ekim ayının sonundan beri süren protestolarda halk, Polonya Anayasa Mahkemesi‘ni ve kürtaj karşıtlığıyla bilinen Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) lideri ve Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski’yi protesto etti.

The Guardian’ın haberine göre, Polonya Anayasa Mahkemesi’nin ekim ayının sonunda aldığı kararla ülkede kürtajın kısmen yasaklaması, kürtaj yaptırmak isteyen Polonyalı kadınları yurtdışına gitmeye zorladı. Almanya ve Çekya gibi Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kürtaj başvuruları yapan kadınlar, özellikle Çekya’daki kürtaj kliniklerine yöneldi. Ancak yurtdışındaki bazı klinikler “yalnızca kendi vatandaşlarına kürtaj yapabileceklerini” gerekçe göstererek Polonyalı kadınları geri çevirdi.

Polonya Anayasa Mahkemesi’nin kararının henüz yürürlüğe girmemiş olmasına rağmen etkilerinin şimdiden hissedilmeye başlandığını belirten Kürtaj Rüyası Ekibi adlı sivil toplum örgütünün çalışanı Justyna Wydrzyńska, “Mahkeme kararının ürpertici etkileri şimdiden hissediliyor. Test sonuçlarını bekleyen ve kürtaj yaptırmak isteyen kadınların sayısı bir hayli arttı. Ayrıca, kadınlar, hamile kalmaları durumda hangi seçeneklere sahip olacaklarını bilmek istiyor” diye konuştu. Hamileliğin ilk üç ayında yapılabilen tıbbi kürtaj için hap kullanmak Polonya’da yasalken bu seçeneğin her zaman kullanılamadığı biliniyor. Jolanta Nowaczyk’e göre ise birçok kadın hap kullanmak için güvenli bir ortam bulamayabiliyor. Bunun yanında bazı durumlarda da hap etkisiz kalıyor.

Anketler, oldukça az sayıda Polonyalı’nın kürtaj konusunda daha sert tedbirler alınması istediğine işaret ederken PiS ve ülkedeki diğer muhafazakâr kesimler mahkemenin kararını destekliyor. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da kürtajı kısmen yasaklayan anayasa mahkemesi kararını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Avrupa’nın en katı kürtaj yasasına sahip Polonya’da, 1993’ten bu yana “fetüste ciddi kusur olması” durumunda kürtaja izin veriliyordu. Ancak mahkemenin yeni kararıyla birlikte ülkede yalnızca ensest, tecavüz ve anne sağlığının risk altında olduğu durumlarda kürtaja izin verilecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.