Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İngiltere’de virüsün yeni bir türü tespit edildi, Yunanistan’da halk hangi aşıyı yaptıracağını seçemeyecek

Kanada’da toplu aşılama başladı. İngiltere’de koronavirüsün yeni bir türü tespit edildi. Almanya’dan sonra Hollanda ve Çekya’da da Noel yasakları geldi. Yunanistan’da halk hangi aşının kendisine uygulanacağını seçemeyecek. Hindistan 4 Temmuz’dan beri en düşük vaka sayısını bildirdi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Kanada’da toplu aşılama başladı

Kanada, İngiltere ve ABD ile birlikte BioNTech ve Pfizer tarafından üretilen koronavirüs aşısını onaylayan üçüncü ülkeydi. Aşının onaylanmasından neredeyse bir hafta sonra pazar gecesi (13 Aralık) ilk kargolar ülkeye ulaştı. Ülkedeki ilk aşı dün (14 Aralık), Ontario eyaletine bağlı Toronto şehrinde bulunan Heath Rekei Bakım Merkezi’nde görevli sağlık çalışanı Anita Quidangen’e yapıldı.

Sağlık çalşanı Anita Quidangen, Kanada’da koronavirüs aşısı yapılan ilk kişi oldu.
Foto: Carlos Osorio/Reuters

Kanada, İngiltere ve ABD ile birlikte BioNTech ve Pfizer tarafından üretilen koronavirüs aşısını onaylayan üçüncü ülkeydi. Aşının onaylanmasından neredeyse bir hafta sonra pazar gecesi (13 Aralık) ilk kargolar ülkeye ulaştı. Ülkedeki ilk aşı dün (14 Aralık), Ontario eyaletine bağlı Toronto şehrinde bulunan Heath Rekei Bakım Merkezi’nde görevli sağlık çalışanı Anita Quidangen’e yapıldı.

ABD’de ilk aşı Long Island Jewish Medical Center’de görevli hemşire Sandra Lindsay’e yapıldı. Foto: Mark Lenninhan

Toronto’nun yanı sıra, Montreal ve Quebec’te de çok sayıda sağlık çalışanına aşı uygulanırken Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkede aşı uygulamalarının başlaması hakkında yaptığı konuşmada “Bu büyük bir rahatlama. Açıkçası bu sadece sonun başlangıcı olabilir ancak yine de bu salgının bir sonunun olacağını hissediyoruz” dedi. 

Kanada’da bugüne kadar 460 binden fazla kişi virüse yakalanırken 13 bin 400 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Collette Cameron ilk aşı olan Kanadalılardan biri. Foto: Brett Grundlock/New York Times

İngiltere’de koronavirüsün yeni bir türü tespit edildi

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, dün yaptığı sürpriz bir açıklamayla çoğunlukla ülkenin güneyinde bulunan 60 bölgede koronavirüsün yeni bir türünün saptandığını söyledi. Hancock bu yeni türün var olan türlerden daha hızlı yayıldığını ancak klinik araştırmaların, saptanan yeni türün mevcut aşılar karşısında etkili olmasının zor olduğunu kanıtladığını belirtti.

İngiltere’nin koronavirüsle mücadeledeki baş sağlık danışmanı Prof. Chris Whitty ise yeni virüs türünün daha tehlikeli olduğuna dair şimdilik herhangi bir kanıt olmadığını söyledi.

Öte yandan aralık ayının başında önlemlerin gevşetilmesiyle bölgesel kademe önlemlerine dönen İngiltere’de, başkent Londra ve ülkenin güneydoğusunun bazı bölgelerinde artan vaka sayılarından sonra alarm seviyesi tekrar üçüncü kademeye yükseltildi.

Üçüncü kademe önlemlerin alınması hakkında konuşan Sağlık Bakanı Hancock, “Üçüncü kademenin devreye girmesinin nedeni sayıların birçok bölgede çok hızlı artması. Bu yeni tür bu duruma katkıda bulunuyor olabilir veya olmayabilir ancak bu gerçek ve önlemlerin nedeni bu” diye konuştu.  

Imperial College London’dan ve Bilim Kurulu’nun (Sage) bir üyesi olan Prof. Wendy Barclay, tespit edilen yeni tür hakkında şunları söyledi: “Bu yeni tür, aşıların ana hedefi olan sivri uçlu proteinde bazı mutasyonlar içeriyor ve bunların aşının etkinliğini etkileyip etkilemediğini deneyler yaparak saptamak önemli.”

Londra’da bulunan bir araştırma kurumu Welcome Trust’ın başkanı  Sir Jeremy Farrar ise koronavirüste çok sayıda mutasyonun olduğunu ve bu durumun şaşırtıcı olmadığını belirterek “Yine de potansiyel olarak tehlikeli bir durum. Gözlem ve araştırmaya devam ederek virüsün önüne geçmek için gerekli adımları atmalıyız” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise İngiltere’deki uzmanlarla iletişimde olduklarını ve şimdiye dek bu yeni virüs türünün öncekilerden farklı bir davranış gösterdiğine yönelik kanıt elde edilmediğini açıkladı. 

Almanya’dan sonra Hollanda ve Çekya’da da Noel yasakları geldi

Almanya’dan sonra Hollanda ve Çekya da Noel dönemi için sıkı önlemler getirme kararı aldı

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ülkede geçen hafta yüzde 40 oranında artan vaka sayılarından sonra zaruri olmayan dükkanların ve işletmelerin, spor salonlarının, müzelerin, sinema ve tiyatroların beş haftalığına kapatılacağını duyurdu. 

Bar ve restoranlar ekim ayından beri kapalı olmasına rağmen bu kısıtlamaların virüsün yayılmasını yeteri kadar azaltmadığını belirten Rutte, düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu: “Hollanda beş haftalığına kapanacak. İnsanların düşündüğü gibi basit bir grip ile mücadele etmiyoruz. Korkarım ki işler düzelene kadar -ki düzelecek- somut şeyler yapmak zorunda kalacağız.”

Çekya’da da restoran, otel ve kapalı spor salonları kısa süre önce açılmıştı. Çekya Başbakanı Andrej Babis, dün yaptığı bir açıklamayla cuma gününden itibaren bu yerlerin tekrar kapatılacağını duyurdu. 

Yunanistan’da halk hangi aşıyı yaptıracağını seçemeyecek

Yunanistan Sağlık Bakanı Vassilis Kontozamanis, vatandaşların ülkeye gelecek koronavirüs aşıları arasında seçim yapamayacaklarını açıkladı. Aşıların planlı bir şekilde halka dağıtılacağını belirten Kontozamanis, Skai TV’ye verdiği demeçte “Vatandaşlar grip aşısını seçemedikleri gibi koronavirüse karşı hangi aşıyı alacaklarını da seçemeyecekler. Eğer bir aşı pazarlama izni aldıysa, bu tüm koşulları sağladığı anlamına gelir” dedi. 

Kontozamanis ayrıca, aşılar için herhangi bir ekonomik kesinti olmayacağını ve hastanelerle birlikte ülkedeki aşı merkezlerinin aşının kullanım talimatlarına uygun bir şekilde hazırlandığını söyledi. 

Moderna şirketine siber saldırı

Koronavirüs aşısı üreten firmalardan biri olan ABD merkezli ilaç şirketi Moderna, pazartesi günü Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) düzenleyicisine düzenlenen bir siber saldırı sonucunda şirketin aşısının ön izni ile alakalı belgelerin hukuksuz bir şekilde görüntülendiğini açıkladı. 

Avrupa Birliği (AB) için ilaçları ve aşıları değerlendiren EMA, aralık ayının başlarında da bir siber saldırıda hedef alındığını ve hackerların Pfizer ve BioNTech’in koronavirüs aşısının geliştirilmesiyle ilgili belgelere de erişim sağladığını açıklamıştı.

Hindistan 4 Temmuz’dan beri en düşük vaka sayısını bildirdi

Hindistan’da son 24 saat için bildirilen yeni hasta sayısı olan 22 bin 65 ile 4 Temmuz’dan bu yana görülen en düşük yeni vaka sayısı tespit edildi.

Hindistan ABD’den sonra ikinci en yüksek koronavirüs vaka sayısı olan ülkeydi. Ancak günlük enfeksiyonlar eylül ayındaki pik noktasından sonra geriledi. 

Ülkede bugüne kadar toplam 9,9 milyon vaka tespit edildi.

ABD’de bir Utah vizonunda ilk koronavirüs vakası tespit edildi

ABD Tarım Bakanlığı, yerli vahşi hayvanlarda ilk koronavirüs vakasını tespit ettiklerini açıkladı. Vahşi Utah vizonunda ilk kez rastlanan virüsün ağustos ayından bu yana 15 bin kadar çiftlik vizonunun ölümüne sebep olduğu tahmin ediliyor.

Virüs ayrıca hayvanat bahçesi kaplanları, evcil kediler ve köpeklerde de görüldü.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.