Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB Aile Hekimliği Kolu, 2021 yılı taleplerini açıkladı: “Aile Sağlığı Merkezleri donanımlı hale getirilsin, haklarımız yeterli düzeye çekilsin”

Türk Tabipleri Birliği (TBB) Aile Hekimliği Kolu, ‪2021-2022‬ sözleşme dönemi için taleplerini açıkladığı çevrimiçi bir toplantı yaptı. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın da katıldığı toplantıda aile hekimleri, salgın sürecinde yaşadıkları sıkıntıları başlıklar halinde açıklayarak, yeni sözleşme döneminde bu sorunların çözülmesini talep etti.

Toplantıda, aile sağlığı merkezlerindeki (ASM) sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman eksikliği çektiği ve merkezlerin salgın koşullarına uygun olmadığı yönündeki şikayetleri dikkat çekerken “Aşı ve tarama çalışmaları için mekan, ulaşım ve kadro olanağı sağlansın” denildi. 

Açılış konuşmasını yapan Dr. Kazım Doğan Eroğulları, yaklaşık 10 yıldır her iki yılda bir kamuoyu ile paylaştıkları sözleşme taleplerinin yetkililerce dikkate alınmadığını, buna karşın taleplerinde ne kadar haklı olduklarının salgında bir kez daha görüldüğünü belirtti. Eroğulları, aile hekimliğinin bir kanunu olmadığını ve yönetmeliklerle idare edilmeye çalışıldıklarını da söyledi.

TTB Aile Hekimliği Kolu’nun sözleşme taleplerinden bazıları şöyle: 

-Yıllık izinler, gelecek yılla birleştirilsin, 

-Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan sağlık çalışanlarına toplu sözleşme ve grev hakkı tanınsın, 

-KPA (zatürre) ve suçiçeği aşıları yetersiz, yeterli hale getirilsin ve yaygınlaştırılsın,

-Cezaevleri, kreş gibi kurumların hizmetlerini kurum hekimleri gerçekleştirsin,

 -Aile Sağlığı Merkezleri, günlük hasta bakımından oldukça yoğun, ASM’lere ek işler yüklenmesin, 

-Birinci basamakta sağlık hizmetleri, talep koşulu olmadan verilsin, 

-Birinci basamakta çalışanların çalışma hakları yeterli düzeye çekilsin, 

-Ceza ve negatif-pozitif puanlama sistemi kaldırılsın,

-Çalışma süresi haftalık 40 saate sabitlensin, “nöbet” diyerek esnek ve fazla mesai olmasın,

-Aile hekimliği çalışanlarına altı ayda bir, iki maaş ikramiye verilsin,

-ASM çalışanlarına koruyucu ekipmanlar zamanında ve talep edilmeden verilsin.

Sözleşme talepleri, 30 Kasım’da Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel’in yönettiği toplantıyla belirlenmiş, toplantıda İstanbul, Gaziantep, Adana, Ankara, Ağrı, Mersin, İzmir, Diyarbakır, Aydın, Muğla, Batman, Samsun, Bursa, Antalya, Denizli, Şanlıurfa, Trabzon, Balıkesir, Artvin, Adıyaman, Bartın, Mardin, Van illerinden oda temsilcisi ve aile hekimi komisyonlarının üyesi 52 hekim katılıp görüş ve önerilerini sunmuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.