Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’den esnafa kira yardımı, sağlık çalışanlarına ücretsiz ulaşım ve otopark desteği

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) meclis toplantısında alınan karara göre, sağlık çalışanlarının toplu ulaşım ve İSPARK’a bağlı otoparklardan ücretsiz yararlanma süresi uzatıldı. İBB’ye ait yerlerden de kısıtlama süresince kira alınmayacak.

İBB Meclisi’nin Saraçhane’deki toplantısında yeni kararlar alındı, İBB Başkanlığı’nın bazı önerileri ise reddedildi. Bunlardan biri de Tuzla’daki bir arsa için plan değişikliği teklifiydi. Tuzla’da spor alanı olan bir arsanın imar planının İBB tarafından kreş yapılmak üzere düzeltilmesi önerisi AKP’li üyelerin oylarıyla reddedildi. 

Esnafa kira yardımı

Meclisten çıkan kararlara göre, İBB mülkiyetindeki yerlerdeki esnaftan kısıtlamalar bitinceye kadar kira alınmayacak. Kısıtlamalar sonra erdiğinde, kira tutarı ertelenen aya göre eşit taksitlere bölünecek ve gecikme faizi uygulanmayacak. 

Otobüs ve diğer ulaşım terminallerindeki ticari mekanların kiraları da kısıtlamalar süresince yüzde 75 oranında indirilerek alınacak. Yeni yılda yapılması gereken kira artışı da yapılmayacak. 

Sağlık çalışanları ulaşım araçları ve otoparklardan ücretsiz faydalanacak

Daha önce İstanbul’da sağlık çalışanlarının toplu ulaşım ve İSPARK otoparklarından ücretsiz yararlanması sağlanmıştı. Sağlık çalışanlarına tanınan bu hak, 31 Mart 2021’e kadar uzatıldı. Mezarlıklarda çalışan İBB personeli ile tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan personel bu haktan yararlanabilecek. 

Halk Ekmek büfelerine ret

Meclis’te ayrıca 142 yeni noktada Halk Ekmek büfesinin açılması ve yetkinin Halk Ekmek A.Ş.’ye verilmesi talebi AKP’li üyelerin oylarıyla reddedildi. İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, yeni Halk Ekmek büfelerinin AKP tarafından reddedilerek komisyona geri gönderilmesinin halk düşmanlığı olduğunu söyledi: “AKP’nin sadece bize değil, onlara oy veren milyonlarca insana borcu var. Herkes görevini yapmak durumunda. Bugün utançlarından Halk Ekmek büfelerini neden engellediklerini açıklayamıyorlar. Bunları komisyonda saklamayın, çıkartın.”

AKP’li Meclis Üyesi Muhammet Kaynar ise “Başkan Ekrem İmamoğlu’nun tweet attığı gibi şehit ve gaziler tarafından Halk Ekmek büfelerinin işletilmesi teklifte yok. Her sokağın başına bir örgütçü yerleştirmek istiyorlar. Örgüt talimat vermiş, 142 tane lazım, 142 tane gelmiş buraya” dedi. 

Mersin Büyükşehir Belediyesi de pandemi nedeniyle işyerlerini kapatmak zorunda kalan yaklaşık 8 bin 500 esnafın evlerindeki su faturalarının 500 TL’ye kadar olan kısmının belediye tarafından karşılanmasına karar vermişti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ise servis araçlarını günlük 450 TL’ye kiraladı ve servisçilere ek gelir sağladı. Bu araçlarla sosyal yardım alan ailelere destek paketleri ulaştırılacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.