Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metin Lokumcu’nun ailesinden çağrı: “Keyfilik ve hukuksuzluğa karşı davaya katılmama kararı aldık”

Emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun  31 Mayıs 2011’de Hopa’da yaşanan protestolar sırasında polisin yoğun biber gazı kullanımı sonucunda hayatını kaybetmesine ilişkin davanın nerede yapılacağı belirsizliğini koruyor. Lokumcu’nun ailesi ve dostları duruma tepki göstererek, mahkemeye katılmama çağrısı yaptı. 

24 Aralık Perşembe günü Hopa 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesi planlanan davanın mahkeme tarafından “güvenlik” gerekçesiyle başka bir şehre nakli istenmişti. Davaya üç gün kalmasına rağmen davanın avukatları ve Metin Lokumcu’nun ailesine bu konuda herhangi bir açıklama yapılmadığı öğrenildi. Lokumcu’nun ailesi ve avukatları, “Adalet Bakanlığı’ndan cevap yazısı geldi gelecek belirsizliği içinde günler günleri takip etti. Artık duruşmaya üç gün var. Bu süreçte ne bakanlık ne de mahkemeden bilgi aldık” açıklamasını yaptı. Lokumcu’nun ailesi ve avukatları, davanın Hopa’da devam etmesi gerektiğini söyledi.  

Davaya katılmama çağrısı

“Metin Lokumcu Ailesi ve Dostları” adına yapılan çağrıda, 24 Aralık’ta yapılacak olan ve halen nerede olacağı belli olmayan duruşmaya katılmama çağrısı yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Biliyoruz ki davanın görüleceği yer kesinleşmediği sürece Hopa’daki duruşmanın bu gerekçeyle doğrudan, hiç başlamadan ertelenmesi kuvvetle muhtemel. Düşündük taşındık, hem salgın günlerinde olduğumuzu ülkenin değişik şehirlerinden gelecek aile büyüklerimizi ve tüm dostlarımızı düşünerek hem mahkemeye ilişkin bu belirsizlik sonlanmadan o şehirden bu şehre o mahkemeden bu mahkemeye sürüklenmeye itirazımızın ve bu keyfiliğin, hukuksuzluğun görünür olması için duruşmaya gitmeme kararı aldık. Bizler hak aramayı Metin Hoca’dan öğrenenler olarak tüm dostlarımızı çağrımıza kulak vermeye ve 24 Aralık duruşmasına katılmamaya davet ediyoruz.” 

Ne olmuştu?

31 Mayıs 2011’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hopa’da miting düzenleyeceği sırada HES karşıtı protesto düzenleyenlere polisin müdahalesi sonucu olaylar çıkmış ve emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetmişti. Adli Tıp, Metin Lokumcu’nun yoğun biber gazına maruz kaldığı için kalp krizi geçirdiğine yönelik bir rapor hazırlamıştı. Lokumcu’nun ölümüne ilişkin soruşturma ise dokuz yıl sonra tamamlandı.  Lokumcu’nun ölümüne neden olan polis müdahalesiyle ilgili dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan ve Hopa İlçe Emniyet Müdürü’nün de aralarında olduğu sekiz kişiye dava açıldı. “Taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 24 Aralık’ta görülecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.