Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mutasyon geçiren koronavirüs nedeniyle birçok ülke, İngiltere’ye seyahat yasağı uygulamaya başladı

Birçok Avrupa ülkesi, koronavirüsün mutasyon geçirerek daha bulaşıcı bir hal aldığının duyurulmasının ardından İngiltere’ye tek taraflı seyahat yasakları getirmeye başladı. Mutasyon geçirmiş virüsün Hollanda, Danimarka, Avustralya ve Güney Afrika’da dolaşımda olduğu tahmin ediliyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, cumartesi günü (19 Aralık) yaptığı açıklamada, başkent Londra dahil olmak üzere ülkenin güney bölgesindeki vaka artışlarının sebebinin mutasyon geçirmiş yeni koronavirüs olduğunu duyurdu. Johnson, mutasyon geçiren yeni türün eskisine oranla yüzde 70 daha bulaşıcı olabileceğinin altını çizerek, yeni tür virüsün ilk olarak eylül ayında tespit edildiğini ve kasım ayında Londra’da tespit edilen vakaların dörtte birinin virüsün bu yeni varyantıyla bağlantılı olabileceğini söyledi.

Geçen hafta ülkede virüsün yeni bir varyantının tespit edildiğini ve bu varyantın daha bulaşıcı olabileceğini duyuran ilk kişi olan İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock da pazar günü (20 Aralık) Sky News’a verdiği demeçte, mutasyon geçiren koronavirüsün kontrolden çıktığını ve aşı uygulamaları yaygınlaşana kadar önlemlerin en üst seviyeye çıkarılması gerektiğini söyledi. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, ortaya çıkan yeni koronavirüs mutasyonu ile ilgili olarak İngiltere’deki yetkililer ile bilgi paylaşımında bulunduklarını ve mutasyonun özellikleri konusunda daha çok şey öğrendikçe bunu üye ülkeler ve halkla paylaşacaklarını belirterek, Avrupa ülkelerini önlemleri artırmaları konusunda uyardı.  

DSÖ yetkilileri ayrıca, İngiltere’de tespit edilen mutasyonun Hollanda, Danimarka ve Avustralya’da da görüldüğünü aktarırken Güney Afrikalı yetkililer de geçen hafta ülkede yeni bir koronavirüs mutasyonunun tespit edildiğini duyurmuştu. Ancak Güney Afrika’da görülen mutasyonun İngiltere’deki ile aynı olup olmadığı henüz bilinmiyor. 

İngiltere’ye seyahat yasakları

İngiltere’de mutasyona uğrayan koronavirüsün daha bulaşıcı olduğunun açıklanmasıyla birlikte çok sayıda ülke, İngiltere’ye tek taraflı seyahat yasağı getirmeye başladı. Fransa, Belçika, Almanya, İtalya, Kanada, Hollanda ve Türkiye dahil birçok ülke, İngiltere’den yapılacak seyahatleri yasaklarken yasak kararı alacak ülkelerin sayısının artabileceği belirtildi.

Şimdiye kadar Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, El Salvador, Estonya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İsveç, İtalya, Kanada, Kuveyt, Letonya, Litvanya, Romanya ve Suudi Arabistan, İngiltere’den seyahatleri yasakladığını duyurdu.

Türkiye de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile İngiltere başta olmak üzere Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’ya tek taraflı olarak seyahat yasağı getiren ülkeler arasına girdi.

Fransa Başbakanı Jean Castex, pazar gününden itibaren İngiltere ile hava, kara ve denizyolu ulaşımını 48 saatliğine durduracaklarını açıklarken İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio da Facebook hesabından yaptığı açıklamada, 6 Ocak tarihine kadar bu ülkeye seyahat yasağı getirdiklerini belirterek, “İngiliz hükümetine haber verdikten sonra Sağlık Bakanı ile İngiltere’ye uçuşları askıya alan kararnameyi imzalamak üzereyiz. Önceliğimiz, İtalya’yı ve yurttaşlarımızı korumak” dedi.

Hollanda ve Belçika’nın da seyahat yasağı getirmesinin ardından, İrlanda ve Almanya da pazar gece yarısından itibaren İngiltere’den uçuşları askıya alma kararı aldı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 72 saat süreyle İngiltere’den yapılan uçuşların durdurulduğunu fakat kargo uçaklarının bu yasaklara dahil edilmeyeceğini açıkladı.

Avrupa Birliği (AB), bugün İngiltere’de ortaya çıkan koronavirüs mutasyonu gündemi ile toplanma kararı aldı. Üye ülkelerin toplantıda İngiltere ile hava ve kara ulaşımını kesmeye yönelik karar alabilecekleri belirtildi.

İngiltere’de önlemler artırılıyor

Öte yandan İngiltere, mutasyona uğrayan virüsün vaka sayılarını artırmasıyla birlikte bazı bölgelerde önlemleri tekrar artırma kararı aldı. Başkent Londra ile birlikte ülkenin doğusu ve güneydoğusunda yeni uygulanacak yerel kısıtlamaların seviyesinin üçüncü kademeden dördüncü kademeye yükseltileceğini açıklayan Johnson, “Virüsün saldırı yöntemleri değiştiğinde, bizim de savunma yöntemlerimiz değişmeli ve bugün başbakanınız olarak, önümde başka bir seçenek olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

Dördüncü kademenin uygulanacağı bölgelerde gerekli olmayan tüm mağazalar, spor salonları ve kuaförlerin kapatılacağını belirten Johnson, bu bölgelerde ikamet eden vatandaşların evden çalışmalarının ve istisnalar dışında evde kalmaları gerektiğinin altını çizdi. Noel tatili için daha önce belirtilen 23 ve 27 Aralık tarihleri arasında kısıtlamaların gevşetilmesi kararının tekrar gözden geçirileceğini söyleyen Johnson, dördüncü kademenin uygulanacağı bölgelerde yaşaayanların, Noel’de diğer hane üyeleri ile bir araya gelmemesini istedi. Dördüncü kademe dışındaki diğer yerlerde ise insanların ilk beş gün yerine yalnızca Noel gününde ve en fazla iki ayrı hanenin üyeleri ile buluşulmasına izin verileceği açıklandı.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.