Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Kongre, salgının yıkıcı etkilerini azaltmak için 900 milyar dolarlık yardım paketini kabul etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi 21 Aralık Pazartesi gecesi, koronavirüs salgınının yol açtığı ekonomik sorunlarla boğuşan ABD vatandaşlarına ve şirketlere yönelik 900 milyar dolarlık yardım paketini büyük bir çoğunlukla kabul etti.

Yardım paketi kapsamında, vergi alacaklarının düzenlenmesi ve restoranlara yönelik vergi indirimi gibi birçok konuda düzenleme yapılacak. New York Times‘ın haberine göre, salgın sebebiyle işsiz kalan vatandaşlara 11 hafta boyunca haftalık 300 dolar, yetişkin ve çocuklara ise 600 dolarlık doğrudan ödeme yapılacak. Hazine Bakanı Steven Mnuchin, kabul edilen tasarıya ilişkin CNBC‘ye yaptığı açıklamada, “Ödemelerin önümüzdeki hafta başlamasını bekliyoruz. Dört kişilik bir aile için 2 bin 400 dolar bir ödememiz olacak. Bunun, bizi toparlanma sürecinde olumlu etkileyeceğini düşünüyorum” dedi.

Steven Mnuchin

Tasarıya göre düşük gelirli çalışanlar, 2019 veya 2020 yıllarındaki gelirlerine bağlı olarak vergi kredisi almaya hak kazanacak. Ayrıca hükümet, bu süreçte özel okullara ve kar amacı gütmeyen kurumlara yönelik teşvik yardımlarında bulunacak. Buna göre üniversitelere yaklaşık 23 milyar dolar bir ödeme yapılması planlanırken, eyaletlerde koronavirüs aşısının dağıtımı, test, izleme ve koronavirüsü önlemeye yönelik programlar için yaklaşık 81 milyar dolar ödeme yapılacak.

Hükümet, mart ayında 2,2 trilyon dolarlık bir teşvik paketi açıklamıştı. Her ne kadar Kongre’nin pazartesi günü açıkladığı yardım paketi mart ayında açıklanan teşvik paketine kıyasla daha sınırlı bir bütçeye sahip olsa da bu yardım, modern Amerikan tarihinde hükümetin açıkladığı en büyük teşvik paketlerinden biri. Yılbaşından sonraki süreçte yaklaşık 12 milyon Amerikalı’nın genişletilmiş işsizlik fonundan yararlanmayı bırakacağı göz önünde bulundurulduğunda, Kongre’nin zaman kaybetmeden tasarıyı onaylaması bu süreçte oldukça hayati bir rol oynayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.