Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İngiltere’de tespit edilen virüs varyantı hakkında detaylar belli oluyor, Kanada’da 14 milyon nüfuslu Ontario eyaleti karantinaya giriyor

Avrupa Birliği Pfizer-BioNTech aşısına onay verdi. ABD’de Moderna aşıları da kullanıma girdi. İngiltere’de tespit edilen yeni virüs varyantı hakkında detaylar belli oluyor. İngiltere’ye seyahat yasağı uygulayan ülkeler artıyor. ABD, İngiltere’den gelenlerden negatif test sonucu isteyebilir. Kanada’nın 14 milyon nüfuslu Ontario eyaleti karantinaya giriyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

AB’den Pfizer-BioNTech aşısına onay

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı Avrupa Komisyonu ve AB’nin ilaç düzenleme kurumu Avrupa İlaç Ajansı (EMA), 21 Aralık Pazartesi günü Pfizer-BioNTech şirketleri tarafından üretilen koronavirüs aşılarının kullanımını onayladı. 

Pfizer ve BioNTech, 27 AB ülkesine ilk aşamada toplam 12 milyon doz aşı temin edecek. Hafta içi AB genelinde dağıtımı yapılacak aşılar 27 Aralık Pazar gününden itibaren vatandaşlara uygulanmaya başlayacak.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, aşıların onaylanması hakkında yaptığı açıklamada “Daha önce söz verdiğimiz gibi aşılar tüm Avrupa ülkeleri için aynı zaman aralığında ve aynı şartlarda ulaşılabilir olacak. Avrupa üretimi olan bir aşıyı Avrupa’da kullanacak olmaktan dolayı oldukça mutluyuz” dedi.

AB ayrıca bu hafta Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) uygulanmaya başlanan Moderna şirketinin aşısının kullanımı için de 2021 yılının ilk günlerinde başvuru yapacak.

ABD’de Moderna aşıları da kullanıma girdi

Geçen haftanın başında Pfizer-BioNTech aşılarını vatandaşlara uygulamaya başlayan ABD’de, Moderna şirketi tarafından üretilen aşılar da pazartesi günü (21 Aralık) kullanıma girdi. 

Altı milyon doz Moderna aşısının ülkedeki 3 bin 700 farklı bölgeye teslimatı sürerken ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), pazartesi günü 614 bin 117 doz aşının vatandaşlara uygulandığını açıkladı.İlk aşılar planlandığı gibi sağlık çalışanlarına ve bakımevi çalışanlarına uygulanıyor.

Pfizer-BioNTech tarafından üretilen aşının dağıtımı Pfizer’ın imkanlarıyla yapılırken aşısının Moderna’nın aşısının dağıtımı aşıların dağıtımını kolaylaştırmak için Trump yönetimi tarafından oluşturulan Işık Hızı Ötesi Operasyonu (Operation Warp Speed) kapsamında yapılıyor. 

Bunun yanında Pfizer-BioNTech aşısı -70 derecelik özel dolaplarda beş gün süreyle muhafaza edilebilirken Moderna aşıları standart buzdobalı sıcaklığında 30 gün boyunca saklanabiliyor. İki aşı arasındaki bu farktan dolayı Moderna aşısının daha küçük bölgelerdeki sağlık merkezleri tarafından daha çok tercih edileceği belirtiliyor.

Öte yandan ABD’de pazartesi günü açıklanan 201 bin yeni vakayla toplam vaka sayısı 18 milyonu geçti.16 Aralık Çarşamba günü toplam vaka sayısının 17 milyonu geçtiği açıklanan ülkede yalnızca beş gün içinde yaşanan bu artış, yaklaşan Noel ve yeni yıl kutlamaları öncesi uzmanları endişelendiriyor.

İngiltere’de tespit edilen yeni virüs varyantı hakkında detaylar belli oluyor

İlk olarak İngiltere’de tespit edilen ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu açıklanan yeni koronavirüs varyantıyla ilgili detaylar belli oluyor. İngiliz hükümeti tarafından oluşturulan Yeni ve Gelişmekte Olan Solunum Virüsü Tehditleri Danışma Grubu’nun (Nervtag) pazar günü (20 Aralık) açıkladığı raporda yer alan uzmanlar, virüsün şimdiye kadar dört binden fazla mutasyon geçirmiş olduğunu ancak son tespit edilen mutasyonlu türün, diğer mutasyonlara oranla yayılımı kesin olarak artırdığını açıkladı.

İngiltere hükümetinin koronavirüs danışmanı Chris Whitty de yeni türün öncekilere oranla yüzde 70 daha bulaşıcı olduğunu belirtirken virüs bulaştırma katsayısı olarak bilinen R katsayısının da yeni türde 0.4 oranında artış gösterdiğini açıkladı.

Raporda ayrıca yeni mutasyonun önceki haftalarda ortaya çıkan vakaların yüzde 10 ya da 15’ini kapsadığı ifade edilirken geçen hafta İngiltere’nin başkenti Londra’da tespit edilen yeni vakaların yüzde 60’ı yeni da mutasyonla ilişkilendirildi.

Nervtag’de görev yapan uzmanlara göre mutasyon büyük bir ihtimalle virüsün hücrelere girişini sağlayan S proteininde (Spike) gerçekleşti. Bunun yanında yeni türün S proteinine karşı antikor oluşturma işlevi gören aşılar üzerinde de etkili olabileceği yani bir anlamda aşıların etkisini yavaşlatabileceği rapora yansıyan diğer bilgiler arasında.

Ancak Nervtag’de görev yapan Türkiye asıllı bilim insanı Müge Çevik’e göre şu ana kadar virüsün yeni varyantıyla ilgili ortaya çıkan tüm bilgiler ön araştırmalara ve modellemelere dayanıyor. Çevik’e göre yeni mutasyonun daha bulaşıcı olduğu gerçeğinin yanında şu an için hakkında herhangi bir nedensel ilişki kurmaya yetecek kadar bilgi yok. Yeni mutasyonla ilgili ortaya konan bilgiler “çağrışım etkisi” (association effect) niteliğinde.

İngiltere’ye seyahat yasağı uygulayan ülkeler artıyor

İngiltere’de tespit edilen yeni virüs mutasyonunun ardından ülkeye seyahat yasağı uygulayan ülkelerin sayısı artıyor. İngiltere’ye seyahatleri durdurduklarını açıklayan Fransa, Almanya, Türkiye, İtalya, Hollanda ve Kanada’nın ardından Hindistan, Pakistan, Polonya, İspanya, İsviçre, İsveç, Rusya, Ürdün ve Hong Kong da İngiltere’ye yapılacak seyahatleri askıya aldı.

İngiltere’ye uygulanan seyahat yasakları küresel anlamda hava, kara ve deniz ticaretinde de çeşitli aksamalara sebep olurken İngiliz süper market devleri Sainbury’s ve Tesco, taşıma işlemlerinin birkaç gün içinde düzene kavuşturulmaması durumunda mağazalarında “kıtlık” yaşanabileceğini açıkladı.

ABD, İngiltere’den gelenlerden negatif test sonucu isteyebilir

ABD’de Beyaz Saray’ın koronavirüs ekibinde görev yapan bir yetkili, İngiltere’de ortaya çıkan yeni virüs mutasyonu sebebiyle ülkenin İngiltere’den gelen yolcular için yolculuktan önceki 72 saat içinde alınmış bir negatif koronavirüs test sonucu isteyebileceklerini belirtti. 

New York Valisi Andrew Cuomo da İngiltere’nin başkenti Londra’dan gelecek yolcular için negatif test sonucu zorunluluğu getirilmesi gerektiğini düşündüğünü söylemiş, şehirde bulunan John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı’nda hizmet veren havayolu şirketleri Cuomo’nun bu talebini olumlu karşılayarak Londra’dan gelecek yolcular için test yaptırma zorunluluğu getirmişti. 

Öte yandan British Airways, Delta Air Lines ve Virgin Atlantic gibi büyük havayolu şirketleri de haftanın ilerleyen günlerinde İngiltere’den gelecek yolculardan negatif test sonucu istemeye başlayacaklarını açıkladı.

Kanada’da Noel önlemleri: 14 milyon nüfuslu Ontario eyaleti karantinaya giriyor

14 milyon nüfusuyla Kanada’nın en kalabalık eyaleti olan Ontario’da, yaklaşan Noel dönemi öncesi genel karantina ilan edildi.

Kararı açıklayan Ontario Eyaleti Başkanı Doug Ford, 26 Aralık’ta başlayacak kısıtlamaların eyaletin en büyük şehirleri Toronto ve Ottawa’da 23 Ocak’a kadar süreceğini, diğer bölgelerde ise şimdilik 9 Ocak tarihine kadar sürmesinin planlandığını aktardı.  

Salgının başlangıcından bu yana okullarda fiziksel eğitime devam etmek için büyük çaba gösteren Kanada’da, Ontario’da alınacak önlemler kapsamında karantina süresince okullar uzaktan eğitime geçecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.