Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Trump, ailelere yardım miktarı artırılmazsa koronavirüs yardım paketini onaylamayacağını söyledi, Irak’ta sivillerin ölümüne neden olan güvenlik görevlileri dahil 15 kişiyi affetti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, ABD Kongresi’nde oy çokluğuyla kabul edilen koronavirüs yardım paketinde bazı değişiklikler yapılmadığı takdirde paketi onaylamayacağını söyledi. Trump, kongre üyelerinden ABD’li ailelere yapılacak yardımı 600 dolardan en az 2 bin dolara yükseltmelerini, çiftler için ise yardım miktarını 4 bin dolar olarak belirlemelerini talep etti. Öte yandan Trump, görev süresinin dolmasına sayılı günler kala, Irak’ta sivillerin ölümüne neden olan güvenlik görevlileri ve eski danışmanı dahil 15 kişiyi affetti.

ABD Kongresi, 21 Aralık Pazartesi gecesi, koronavirüs salgınının yol açtığı ekonomik sorunlarla boğuşan ABD vatandaşlarına ve şirketlere yönelik 900 milyar dolarlık yardım paketini oyçokluğuyla kabul etti. Yardım paketi kapsamında, salgın sebebiyle işsiz kalan vatandaşlara 11 hafta boyunca haftalık 300 dolar, yetişkin ve çocuklara ise 600 dolarlık doğrudan ödeme yapılması planlanıyordu. Hazine Bakanı Steven Mnuchin, kabul edilen tasarıya ilişkin CNBC‘ye yaptığı açıklamada, “Ödemelerin önümüzdeki hafta başlamasını bekliyoruz. Dört kişilik bir aile için 2 bin 400 dolarlık bir ödememiz olacak. Bunun bizi, toparlanma sürecinde olumlu etkileyeceğini düşünüyorum” demişti. 

ABD Başkanı Donald Trump, salı akşamı (22 Aralık) Twitter hesabından paylaştığı mesajda, 600 dolarlık yardımın en az 2 bin dolara yükseltilmemesi ve çiftlere yönelik yardımın 4 bin dolar olmaması halinde yasayı onaylamayacağını söyledi. Paketin salgın sürecinde zor durumda kalan küçük işletmelere yeterince yardım edebilecek düzeyde olmadığını belirten Trump, yardım paketini “tam bir rezalet” diye tanımladı. 

Yardım paketinin Kamboçya, Burma, Mısır ve Pakistan gibi ülkelere yönelik dış yardım maddelerini içerdiğini, bunların salgınla ve kendi vatandaşlarıyla ilgisi olmadığını söyleyen Trump, kongre üyelerine, “Bu yasanın savurgan ve gereksiz maddelerinden kurtulup, bana yeni bir yasa metni gönderin” dedi. 

Ancak Trump’ın dış yardımlar gibi, “gereksiz” diye nitelendirerek eleştirdiği birçok madde, koronavirüs yardım paketi kapsamının dışında kabul edildi. Kongre pazartesi günü, yardım paketinin yanı sıra, federal hükümet harcamalarına ayrılması planlanan 1,4 trilyon dolarlık bütçeyi de oyçokluğuyla kabul etti. Dış yardıma ayrılacak para için bu bütçenin kullanılması planlanıyor. 

ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi oybirliği sağlanması halinde, Trump’ın ABD’li ailelere yönelik yardım miktarını en az 2 bin dolar seviyesine çekme önerisini görüşmeye hazır olduklarını söyledi

Trump, Irak’ta sivillerin ölümüne neden olan güvenlik görevlileri ve eski danışmanı dahil 15 kişiyi affetti

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’dan ayrılmasına günler kala, aralarında eski danışmanı George Papadopoulos ve Irak’ta sivillerin ölümüne sebep olmakla suçlanan ABD merkezli özel güvenlik şirketi Blackwater’ın eski çalışanlarının da bulunduğu 15 kişiyi affetti. Trump’ın görev süresinin sonuna yaklaşırken affettiği isimler arasında eski Cumhuriyetçiler de yer alıyor. 

Trump’ın affettiği dört eski Blackwater çalışanı: Dustin Heard, Evan Liberty, Paul Slough, Nicholas Slatten (soldan sağa)

Trump’ın affettiği dört Blackwater güvenlik görevlisi, 2007 yılında Irak’ın başkenti Bağdat’ta 14 sivili öldürmekle suçlanmış, 2014’te ise ağır hapis cezalarına çarptırılmıştı. Dört güvenlik görevlisi Paul Slough, Evan Liberty, Dustin Heard ve Nicholas Slatten, Bağdat’ta sivil kalabalığa ateş açan ve el bombası fırlatan zırhlı araç konvoyunun birer parçasıydı. Slatten müebbet, diğer üç isim ise 30’ar yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Nisur Meydanı Katliamı olarak da bilinen olay, Irak’ta “çatışmanın dibe vurduğu an” olarak da anılıyor. Katliam, savaş ve çatışma bölgelerinde ordunun yanı sıra özel güvenlik görevlilerinin kullanımına ilişkin soru işaretleri doğurmuş ve tartışmalara yol açmıştı. 

Trump’ın eski danışmanı George Papadopoulos

Trump ayrıca, Rusya’nın 2016 yılındaki ABD başkanlık seçimine müdahalesi hakkında yürütülen soruşturma kapsamında suçunu kabul eden eski danışmanı George Papadopoulos’u da affetti. Soruşturma sonucunda hapis cezasına çarptırılan Papadopoulos, af haberine ilişkin Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Trump’a teşekkür etti, “Bu haber ben ve ailem için dünyalara bedel!” yazdı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.