Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’den gıda israfına karşı “Boş Tabak Operasyonu”: Tabağında yemek bırakanlardan ek ücret alınabilecek

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping‘in “Boş Tabak Operasyonu” fikrinden esinlenen yeni yasa ile restoranlar, tabaklarında yemek artığı bırakan müşterilerinden ek ücret alabilecek.

Bu yasal düzenleme ile gıda israfının önlenmesi ve sınırlandırılması bekleniyor. Çin Bilim Akademisi’nin raporuna göre, 2015 yılında Pekin ve Şanghay dahil büyükşehirlerde yaşayanlar yaklaşık 18 milyon ton gıda israf etti. Ağustos ayında yaptığı açıklamada Çin’deki gıda israfının vardığı boyutlardan endişe duyan Devlet Başkanı Şi Cinping, “İsraf utanç verici ve tasarruflu olmak onurdur” dedi.

Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi’ne 22 Aralık Salı günü sunulan yasa tasarısı uyarınca, gıda hizmeti veren işletmeler, tüketicileri “aşırı yemek sipariş etmeye ve bariz israfa neden olmaya” teşvik etmeleri durumunda para cezası ile karşı karşıya kalacak. Suçlulara yerel yetkililer tarafından bir uyarı verilecek ve uymazlarsa 10 bin yuana (yaklaşık 12 bin Türk Lirası) varan para cezaları verilebilecek. Yasa taslağına göre, aşırı yemek de dahil olmak üzere aşırı tüketime ve gıda israfına özendiren radyo, televizyon ve çevrimiçi yayınlara para cezası verilmesi öngörülüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.