Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünya aşılanmayı beklerken ABD’deki milyonlarca aşı buzluklar içinde kullanılmayı bekliyor, virüsün mutasyon geçirdiği İngiltere önlemleri artırıyor

Moderna aşısı yeni mutasyona karşı etkili olabilir. Pfizer ve ABD, fazlaadan 100 milyon doz için anlaştı. Dünyanın birçok ülkesi aşı peşindeyken ABD’de milyonlarca aşı buzluklar içinde kullanılmayı bekliyor. İngiltere’deki yeni mutasyon Singapur’da da görüldü. İngiltere kısıtlamaları daha da artıracak. ABD’de virüse yakalanan ve siyah olduğu için iyi bir tedavi alamadığını belirttiği bir video çeken Indianalı doktor, hayatını kaybetti. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Moderna aşısı yeni mutasyona karşı etkili olabilir

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli ilaç şirketi Moderna’nın yetkilileri, 23 Aralık Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, geliştirdikleri koronavirüs aşısının İngiltere’de ortaya çıkan mutasyonlu virüse karşı etkili olmasını beklediklerini açıkladı.

Geçen hafta sonu, aşının acil kullanımı için ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onay alan Moderna’nın yetkilileri, “Koronavirüsün farklı versiyonlarını göz önünde bulundurarak, insanları ve hayvanları aşıladık. Bu süreçte, geliştirdiğimiz aşının koronavirüsün farklı versiyonlara karşı başarılı olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Moderna yetkilileri ayrıca, geliştirdikleri aşının virüsün yeni mutasyonlarına karşı ne kadar başarılı olduğunu ölçmek için önümüzdeki günlerde yeni testler yapacaklarını belirtti. 

Pfizer ve ABD, fazladan 100 milyon doz için anlaştı

ABD hükümeti, Pfizer ve BioNTech firmalarıyla koronavirüs aşısı tedariki için yeni bir anlaşma imzaladı. Yapılan anlaşmaya göre, şirketler temmuz ayına kadar ABD’ye 100 milyon doz aşı daha tedarik edecek.

Pfizer, 23 Aralık Çarşamba günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ABD hükümeti ile 100 milyon dozluk yeni bir anlaşma imzalandığını doğruladı. Böylece ilk aşamada şirketlerden 100 milyon doz aşı temin eden ve yaklaşık iki hafta önce toplu aşı uygulamalarına başlayan ABD, Pfizer ve BioNTech’den aldığı aşı sayısını 200 milyon doza çıkarmış oldu.

ABD’de şu ana kadar yalnızca Pfizer-BioNTech ve Moderna’nın geliştirdiği koronavirüs aşıları “acil kullanım onayı” aldı.

Dünyada birçok ülke aşı peşindeyken ABD’de milyonlarca aşı buzluklar içinde kullanılmayı bekliyor


Reuters’ın haberine göre, Pfizer-BioNTech ile birlikte son olarak bu haftanın başında Moderna şirketinin aşılarını ülkenin dört bir yanına dağıtmaya başlayan ABD’de, aşılama faaliyetleri oldukça yavaş ilerliyor.

Haberde ülkedeki aşılama faaliyetlerinin aşı merkezlerindeki personel eksikliği ve ABD Hastalık Koruma ve Kontrol Merkezleri’nin (CDC) henüz Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarına dair ön kullanım raporlarını açıklamamasından dolayı ağır ilerlediği kaydedildi.

ABD yönetimi, yıl sonuna kadar 20 milyon kişiyi aşılamayı hedeflediklerini açıklamıştı ancak CDC’ye göre, ABD’deki 50 eyalete toplamda 9,5 milyon aşı gönderilirken şu ana kadar yaklaşık bir milyon kişi aşılandı. Aşılama sürecinde görev alacak yeterince personelin olmaması sebebiyle bazı bölgelerde günde en fazla 100 kişi aşılanabiliyor.

İngiltere’deki yeni mutasyon Singapur’da da görüldü

Singapur Sağlık Bakanlığı, ilk olarak İngiltere’de tespit edilen yeni koronavirüs mutasyonunun, 6 Aralık Pazar günü İngiltere’den Singapur’a gelen bir yolcuda tespit edildiğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı, aynı uçakla ülkeye gelen ve karantina süreçleri devam eden 11 kişide ise şimdilik herhangi bir olumsuz durum görülmediğini belirtti.

Singapur, yeni koronavirüs mutasyonunun toplumda yayılmasını önlemek için yakın dönemde İngiltere’de bulunmuş kişilerin Singapur’a girişini yasakladı. Sağlık Bakanı Gan Kim Yong, yeni koronavirüs mutasyonuna dair yaptığı açıklamada ”Toplumda yeni koronavirüs mutasyonunun dolaştığına dair bir kanıt yok” dedi.

İngiltere kısıtlamaları daha da artıracak

Geçen günlerde ülkede yeni bir koronavirüs mutasyonunun tespit edildiğini ve yeni tespit edilen türün yüzde 70 daha bulaşıcı olduğunu açıkladıktan sonra başkent Londra ve ülkenin güneyinde dördüncü kademe önlemlerini uygulamaya koyan İngiltere, yeni koronavirüs varyantının yayılımını önlemek için kısıtlamaları daha da sertleştirecek.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, ülkede salgının gidişatına dair yaptığı açıklamada “Yeni koronavirüs mutasyonu çok hızlı yayılıyor ve bu durum her şeyi zorlaştırıyor. Noel öncesi şimdiden 691 kişi hayatını kaybetti. Bir an önce harekete geçmemiz hayati bir önem taşıyor. Bu yüzden Noel sonrası Sussex, Oxfordshire, Suffolk, Norfolk ve Cambridgeshire gibi bölgelerde de kısıtlamaları artıracağız” diye konuştu.

Başbakan Boris Johson’ın, ülkede yeni koronavirüs mutasyonuna rastlandığını açıklamasıyla birlikte birçok ülke, İngiltere’ye olan uçuşları durdurmuş ve mutasyonlu virüsün yayılımını önlemek için İngiltere’ye yönelik tek taraflı seyahat yasakları uygulamaya başlamıştı.

Virüse yakalanan ve siyah olduğu için iyi bir tedavi alamadığını belirttiği bir video çeken Indianalı doktor, hayatını kaybetti

ABD’de koronavirüs tedavisi gören siyah doktor Susan Moore, Indiana eyaletine bağlı Indianapolis şehrinde kaldığı hastanede kendisini tedavi eden beyaz bir doktorun, ağrılarını küçümsediğini ve kendisine gerekli ilaçları vermek konusunda isteksiz davrandığını öne sürmüştü.

Doktor Moore, aralık ayının başında kişisel Facebook hesabından yayınladığı videoda, bu süreçte yaşadıklarına dair “Ben ezildim ve bana sanki uyuşturucu bağımlısıymışım gibi davranıldı. Beyaz olsaydım böyle bir muamele ile karşılaşmazdım ve tedavim devam ediyor olurdu” demişti.

Kendisinin de doktor olmasına karşın siyah olduğu için, meslektaşı tarafından ayrıştırıcı bir tavırla karşı karşıya kaldığını belirten Moore ayrıca, doktorun kendisini bir an önce taburcu etmek istediğini de belirmişti.

Aralık ayının ilk günlerinde hastaneye yatırılan Moore, yaklaşık üç haftalık yaşam savaşından sonra bu hafta hayatını kaybetti. Moore’un ölümü ABD halkının ve sağlık çalışanlarının tepkisine yol açarken yetkililer, Moore’a uygulanan tedavinin ve verilen ilaçların incelenmesi için başvuruda bulundu.

Araştırmalar, siyahların Kovid-19’a yakalanma ve virüs nedeniyle ciddi komplikasyonlar ve ölüm yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu, ağrılarının beyaz hastalardan farklı şekilde değerlendirildiğini ve yönetildiğini gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.