Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile söyleşi: “STK’lara kayyum atanabilmesini öngören yasa teklifi özgürlüklerin özüne dokunduğu için anayasaya aykırı”

Sivil toplum kuruluşlarına (STK) kayyum atanabilmesini öngören yasa teklifi bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülüyor. Muhalefete göre sivil toplumun faaliyetlerinin kontrol altına alınmasını hedefleyen yasa teklifini, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile konuştuk. Kaboğlu’na göre yasa teklifi, örgütlenme özgürlüğünün özüne dokunduğu için anayasaya aykırı.

Tam adı “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi” olan ve geçen hafta 53 Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) milletvekilinin imzasıyla verilen yasa teklifi bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüyor.

Düzenleme, sivil toplum kuruluşlarına yönelik daha sıkı inceleme yapılabilmesini, gerek görüldüğünde derneklere kayyum atanabilmesini ve yöneticilerinin görevden alınabilmesini öngörüyor. Teklifin, aslında 1991 yılında OECD bünyesinde kurulan Mali Eylem Görev Gücü Örgütü’nün üyesi olan Türkiye’nin, bu üyelikten doğan sorumluluklarını yerine getirmesi amacıyla verildiği söyleniyor. Ancak muhalefet, bu yasanın, STK’ların faaliyetlerini hedef aldığı düşüncesinde ısrarcı.

Prof. Dr. Kaboğlu: “Bu yasa dernekler için ‘Demokles’in kılıcı’ işlevini görecek”

Bu yasa teklifini CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile konuştuk. Kaboğlu, yasa önerisinin sadece birkaç maddesinin başlığıyla ilgili olduğunun altını çizdi. Geri kalan maddelerin ise sivil toplum kuruluşlarının örgütlenme özgürlüğü ile ilgili olduğunu söyledi: “Bu yasa teklifi anayasanın ‘demokratik devlet’ ve ‘demokratik toplum’ ilkelerine aykırıdır. Bu haliyle kabul edilmesi durumunda, yasanın iktidara eleştirel yaklaşan tüm sivil toplum kuruluşlar üzerinde ‘Demokles’in kılıcı’ işlevini göreceği için çok tehlikelidir ve buna karşı dikkatli olmak gerekir.”

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile söyleşimizin tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.