Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da aşılar çuha çiçeği şeklindeki büyük çadırlarda uygulanacak: “Çuha kıştan sonra açan ilk çiçektir, bunu herkes bilir”

Bahar aylarında koronavirüs salgınından en sert etkilenen ülkelerden biri olan İtalya, koronavirüs aşılarını “çuha çiçeği” şeklinde tasarlanan aşı merkezlerinde uygulayacak. İtalyan mimar Stefano Boeri’nin imzasını taşıyan aşı merkezleri hükümetin onayını alırken Boeri, tasarımıyla ilgili “Çuha kıştan sonra açan ilk çiçektir, bunu herkes bilir” dedi.

Mart ayında dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından en sert etkilenen ülkelerden biri olan İtalya, 27 Aralık Pazar günü Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle eşzamanlı olarak aşılama programlarına başladı. Hafta sonu 27 ülkeye dağıtımı yapılan aşıları halka uygulamaya başlayan İtalya’da, toplu aşılamalar için “çuha çiçeğini” andıran aşı merkezleri tasarlandı.

İtalya’da sağlık çalışanları, pazar günü (27 Aralık) ülkenin resmi koronavirüs sloganı haline gelen “Bir çiçek ile İtalya hayata dönecek” afişleri altında ilk aşılarını olurken Roma hükümeti, toplu aşılama dönemini “renklendirmek” için şehir planlayıcısı ve mimar Stefano Boeri’ye başvurdu. Milano’daki yüksek binalara yaptığı dikey ormanlarla tanınan Boeri, aşının yapılacağı merkezler için de çuha çiçeği temasını uygun gördü.

Şehir planlayıcısı ve mimar Stefano Boeri dikey ormanlar haline getirdiği gökdelenlerden birinin önünde. Foto: Miguel Medina/ AFP-Getty Images

New York Times gazetesine bir demeç veren Boeri, vizyonunu herkesin anlayacağı “güçlü bir mesaj” olarak tanımladı ve “Çuha kıştan sonra açan ilk çiçektir, bunu herkes bilir” diye konuştu. 

Ancak İtalya’da aşı merkezleri için uygun görülen çuha çiçeği temasını eleştirenler de var. Avrupa Parlamentosu’nun (AP) İtalyan bir üyesi, çuha çiçeği tasarımını “bir palyaço gösterisi” olarak tanımlarken ünlü iktisatçı Carlo Cottarelli ise “Çuha çiçeği istemiyorum. Bir anti-koronavirüs aşısı istiyorum” dedi. 

Çuha çiçeği temalı büyük çadırlar projesinin taslak resmi. Foto: Reuters

Boeri eleştirilere cevap verirken çuha çiçeğinin neden İtalya için en uygun sembol olduğunu düşündüğünü, “Bir konteyner veya sahra hastanesinde aşı olmak başka bir şey, çiçek şeklinde aydınlık bir alana gitmek başka bir şey” sözleriyle anlattı.

Çuha çiçeğine yönelik dizayn tartışmalarının yanı sıra, İtalya’da çiçeklerin çoğunlukla siyasi partilerin sembolü olarak kullanılması da çeşitli tartışmaları beraberinde getirdi. Boeri çadırlar için önce papatyayı düşündüklerini ama ekibiyle yaptığı araştırmadan sonra papatya çiçeğinin kapatılmış bir merkez sol partiye ait olduğunu gördüklerini, merkez sağın sembolü olan Alp Dağları çiçeklerini ve İtalya’nın popülist Beş Yıldız Hareketi’nin sembolü sarı ayçiçeği fikrini de geri çevirmek zorunda kaldıklarını anlattı.

Boeri ve ekibi hızlı bir karar verme sürecinin ardından çuha çiçeğinde karar kılarak tasarımı İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ve Sağlık Bakanı Roberto Speranza’ya sundu. Conte ve Speranza tasarımın pozitifliğini çok beğendiklerini söyledi ve Boeri’ye teşekkür etti. Geriye sadece farklı renkleri olan çuha çiçeğinin hangi renkte olacağını kararlaştırmak kalıyordu ve nihayet fuşya renginde karar kılındı. 

Hükümet şimdi çadırların inşası için inşaat şirketleri ve tanıtım firmalarına danışıyor. Çadırlar ahşaptan ve biyolojik olarak parçalanabilir kumaştan inşa edilecek, içinde uygun bir hava akımı ve bekleme odaları olacak. Boeri, yeni başlayan aşılama programı için çok heyecanlı olduklarını belirterek “Çuha çiçeği aşının sembolüdür. Nerede aşı olursanız olun orada bir çuha çiçeği olacak” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.