Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail adına casusluk yaptığı gerekçesiyle ABD’de 30 yıl cezaevinde kalan Jonathan Pollard, İsrail’e döndü

ABD Deniz Kuvvetleri’nde çalışırken İsrail adına casusluk yaptığı gerekçesiyle 1985 yılında tutuklanan ve 30 yıl cezaevinde kaldıktan sonra Kasım 2015’te şartlı olarak tahliye edilen Jonathan Pollard, bu sabah (30 Aralık) İsrail’e döndü.

Jonathan Pollard, 1985 yılında Amerikan Deniz Kuvvetleri’nde çalışırken İsrail için ajanlık yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. Suçunu kabul eden Pollard, İsrail’in güvenliği için önemli olan bazı bilgileri İsrailli yetkililerle paylaştığını itiraf etmişti. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Pollard, 2015 yılına kadar cezaevinde kalmış ve 20 Kasım 2015 tarihinde şartlı olarak tahliye edilmişti.

Şartlı tahliyesi sona eren ve seyahat yasağı kalkan Pollard, 30 Aralık Çarşamba sabahı eşiyle birlikte İsrail’e döndü. Başkent Tel Aviv’in yakınlarındaki Ben Gurion Havalimanı’na inen Pollard ve eşini karşılayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, çifte İsrail kimliklerini teslim ederek “Evinize hoşgeldiniz” dedi.

Pollard’ın casusluk yaptığını kabul eden İsrailli yetkililer, daha önce ABD’den resmi özür dilemiş ve Pollard’ın cezasının hafifletilmesi için birçok girişimde bulunmuştu. Bu süreçte Pollard, 1995 yılında İsrail vatandaşlığına kabul edilirken Netanyahu, 1998 yılında Pollard’ın İsrail için çalışan bir ajan olduğunu açıklamıştı. 2002 yılında Pollard’ı hapishanede ziyaret eden Netanyahu, 2007 yılındaki genel seçimlerde başbakan seçilmesi durumunda Pollard’ın serbest bırakılacağına dair söz vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.