Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Aşı, sağlık çalışanları ve huzurevlerinde bulunan kişilere salgının hızının yavaşlaması da dikkate alınarak 28 gün ara ile iki doz halinde uygulanacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün (30 Aralık Çarşamba) düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Twitter hesabından koronavirüs aşılarının nasıl yapılacağına dair detayları paylaştı.

Çin merkezli Sinovac firması tarafından üretilen üç milyon doz koronavirüs aşısı, bu sabah Ankara Esenboğa Havalimanı’na getirilmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı paylaşımda, aşıların Türkiye’ye getirilirken hiçbir sorunla karşılaşılmadığını belirtirken 28 gün ara ile iki doz halinde uygulanacak aşıların ilk aşamada sağlık çalışanları ve huzurevlerinde bulunan kişilere yapılacağını açıkladı. Bakan Koca, aşının risk yönetimine göre hakkaniyetle dağıtılacağını vurgularken bunun dışında kimseye öncelik tanınmayacağını söyledi.

“Aşılardan rasgele alınan numuneler incelenmeye başlandı”

Aşıların analiz sürecinin başladığını belirten Koca sözlerin şöyle sürdürdü: “Aşılardan rasgele aldığımız numuneler Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvarlarına sevk edilerek analiz süreci başlamıştır. Olumlu bulunması durumunda TİTCK tarafından Acil Kullanım Onayı verilecektir. Bu süreçte aşılar, Bakanlığımıza ait iklimlendirme özelliğine sahip özel tasarlanmış araçlarla il depolarına dağıtılacaktır.”

“Aşı risk yönetim stratejisine uygun olarak hakkaniyetle dağılacak”

Bakan Koca, aşılama planlamasında Bilim Kurulu’nun belirlediği strateji dışında hiç kimseye öncelik tanınmayacağını belirtirken aşılama programının nasıl işleyeceğini şöyle anlattı: “Vatandaşlarımız öncelik gruplarına göre kendilerine ayrılan aşıların yapılması, kendilerine ulaşan bildirimden sonra Merkezi Hasta Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aile hekimlerinden veya uygun bir kamu ya da özel hastaneden randevu alarak aşılarını yapabilecektir. Aşının güvenli nakil süreci, uygulanması ve kayıt altına alınması dijital sistem üzerinden anlık takip edilecektir. Aşı risk yönetim stratejisine uygun olarak hakkaniyetle dağıtılacaktır.”

“İkinci doz aşı yapıldıktan sonraki iki haftayı da kapsayacak şekilde sıkı korunma tedbirlerinin sürdürülmesi önem arz etmektedir”

Koca, aşılama sonrası korunma tedbirlerinin sürdürülmesinin önemini vurgulayarak “Aşı ile oluşturulan bağışıklık yanıtı ikinci doz uygulaması ile daha da artmaktadır. Salgının hızının yavaşlamış olması da göz önüne alınarak inaktif aşının 28 gün arayla iki doz olarak yapılması uygun bulunmuştur. İkinci doz aşı yapıldıktan sonraki iki haftayı da kapsayacak şekilde sıkı korunma tedbirlerinin sürdürülmesi önem arz etmektedir” dedi.

“Aşılar gümrükte muhafaza edildiği sürece boyunca hiçbir ısı değişikliğine maruz kalmadı”

Aşıların Türkiye’ye geliş tarihinin ertelenmesi ile birlikte aşıların saklanmasına dair tartışmalar da yaşanmıştı. Sağlık Bakanı Koca, aşıların Türkiye’ye getirilme sürecine ilişkin şöyle konuştu: “Pekin gümrüğüne soğuk zincirle getirilen aşılar, gerekli işlemler tamamlanıncaya kadar lityum bataryalı soğutucuları olan konteynırlarda saklanmıştır. Bu sayede aşılar gümrükte muhafaza edildiği süre boyunca hiçbir ısı değişikliğine maruz kalmamıştır.”

“Aşılama sağlık çalışanları ve huzurevinde kalan vatandaşlar ile başlayacak”

Aşı takvimiyle toplumdaki bağışıklık seviyesinin en üst düzeye çıkarılmasının amaçlandığı belirten Koca, açıklamasını şöyle tamamladı: “Aşılama stratejisinin ilk basamağında yer alan sağlık çalışanları ve huzurevinde bulunan kişilerin aşılanması ile başlanacak. Bütün aile sağlığı merkezleri ile kamu, özel ve üniversite hastanelerimizde aşı yapılması için planlama yapılmış durumdadır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.