Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Çin’de terör örgütü üyeliği suçlamasıyla 20 yıl hapis cezası alan Uygur doktor Gülşen Abbas’ın serbest bırakılmasını istiyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), aile üyelerinin ABD’deki insan hakları eylemlerine katılımı nedeniyle Çin’de 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Gülşen Abbas isimli Uygur doktorun serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Reuters’ın haberine göre, Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’deki bir hastanede dermatoloji uzmanı olarak çalıştıktan sonra emekli olan Dr. Gülşen Abbas, aile üyelerinin ABD’deki insan hakları eylemlerine katılımı nedeniyle Çin’de 20 yıl hapis cezasını çarptırıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Wang Wenbin, 31 Aralık Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, Abbas’ın terör örgütüne katılmak, terör örgütlerinin faaliyetlerine yardımcı olmak ve toplumsal düzeni bozma girişiminde bulunmak iddialarıyla suçlandığını blirterek “ABD’deki bazı politikacıları gerçeklere saygı duymaya ve Çin hakkında yalanlar uydurarak ülkemizi karalamaya son vermeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Dr. Gülşen Abbas

Abbas’ın kızı Ziba Murat ise ABD Kongresi’ne bağlı Çin Yürütme Komisyonu’nda (CEEC) yaptığı konuşmada, annesinin 2018 yılının Eylül ayında ortayan kaybolduğunu ve kendisinden ancak terörle suçlandığını öğrendikleri mart ayında haber alabildiklerini söyledi: “Annem hayatını insanlara yardım ederek geçirmiş bir doktor. Politik olmayan, nazik bir insandı. Çin hükümetinin almış olduğu bu karar gerçekten akıl almaz.”

Gülşen Abbas’ın kız kardeşi ve aynı zamanda ABD’deki Uygur Hareketi adlı hareketin başkanı olan Ruşen Abbas da ablasına yöneltilen suçlamaların kaynağının, kendisinin ve diğer kardeşleri Relşat Abbas’ın ABD’de destek verdikleri insan hakları faaliyetleri olduğunu öne sürdü.

Gülşen Abbas’ın kız kardeşi Ruşen Abbas

ABD Kongresi Çin Yürütme Komisyonu’nun Demokrat Başkanı James McGovern, Gülşen Abbas’ın cezalandırılmasının Çin hükümetinin toplama kamplarında tutuklanan, gözaltına alınan ve şiddete maruz kalan Uygurlar’a karşı izlediği kitlesel zulmün bir parçası olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma Bürosu’nun yetkililerinden Robert Destro da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Abbas’ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu ve “Onun Çin Komünist Partisi tarafından zorla alıkonularak ağır cezalara maruz bırakılması, bir ailenin insan haklarına saygısı olmayan bir hükümete karşı konuşarak nasıl mağdur olduğunu kanıtlıyor” dedi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) raporlarına göre, Çin’in Sincan bölgesinde şu ana kadar en az bir milyon Uygur gözaltına alındı ve milyonlarca Uygur şiddete maruz kaldı.

Çin hükümeti ise bölgede Uygurlar’ın tutulduğu kampları “yüksek güvenlikli eğitim ve meslek enstitüleri” olarak tanımlıyor ve enstitülere katılanların eğitimlerini tamamladıktan sonra yaşadıkları bölgelere geri gönderildiğini öne sürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.