Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD aşılamada sınıfta kaldı, Londra’da vaka sayıları artıyor

ABD, aşılamada sınıfta kaldı. İngiltere’nin başkenti Londra’da vaka sayıları artıyor, bazı hastanelerin salgın hastanesine dönüştürülmesi gündemde. İsrail, hafta sonuna kadar nüfusunun yüzde 10’unu aşılamış olacak. ABD’nin Wisconsin eyaletinde bir eczacı, aşılamayı sabote etmekle suçlanıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD, aşılamada sınıfta kaldı

Geçen hafta Moderna şirketi tarafından üretilen koronavirüs aşılarının acil kullanımını onaylayarak toplamda iki farklı aşıyı vatandaşlarına uygulamaya başlayan ABD’de, şu ana kadar 2,8 milyon kişi aşılanabildi.

Donald Trump yönetimi, aşıların dağıtımını ve uygulanmasını hızlandırmak için oluşturulan Işık Hızı Ötesi Operasyon (Operation Warp Speed) kapsamında 2020 yılının sonuna kadar 20 milyon ABD’liyi aşılamayı planlıyordu.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) açıkladığı verilere göre, sağlık çalışanlarının yanında huzurevlerine ve bakımevlerine de şu ana kadar 2,2 milyon doz aşı dağıtılırken bu gruptan yalnızca 170 bin kişi aşılanabildi.

Federal fonların eksikliği ve sağlık kuruluşlarının yeterli personele sahip olmaması sebebiyle, aşılama uygulamalarının yavaş ilerlediği belirtilirken Trump, 30 Aralık Çarşamba günü Twitter üzerinden paylaştığı mesajda “Federal hükümet gelen bütün aşıları eyaletlere dağıttı. Aşılama uygulamalarını yapmak eyaletlere kaldı” demişti.

Londra’da vaka sayıları artıyor, bazı hastaneler salgın hastanesine dönüştürülecek

İngiltere’de 31 Aralık Perşembe gününden itibaren pek çok bölgede “dördüncü kademe” (ükenin kademeli önlem sisteminde en sert aşama) önlemleri devreye sokulurken ortaokullar da iki hafta süreyle kapatıldı. 

Ülkede artan vaka sayılarına karşı birçok hastanenin salgın hastanesine dönüştürebileceği ve başkent Londra’daki birçok hastanenin de yatak ve personel sayılarına bağlı olarak önümüzdeki günlerde salgın hastanesi olarak hizmet vermeye devam edebileceği açıklandı.

Londra Üniversite Akademisi Hastanesi’nden Prof. Dr. Marcel Levi, ülkede vaka sayılarının hızla artmasıyla salgın hastanelerinin sayısının da artacağını belirterek “Bu doğrultuda, bazı hastanelerin salgın hastanesine dönüştürülmesi için gerekli izin ilkbahar aylarında alınmıştı” diye konuştu.

1 Ocak 2021 itibarıyla ülkede yaklaşık 24 bin koronavirüs hastasının tedavisi hastanelerde yapılıyor. Günlük yeni vaka sayısı ortalamasının 55 bin olduğu İngiltere’de, 2020 yılının son gününde 820 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

İsrail, hafta sonuna kadar nüfusunun yüzde 10’unu aşılamış olacak

Aşılama uygulamalarını 20 Aralık tarihinde başlatan dokuz milyon nüfuslu İsrail, 4 Ocak Pazartesi gününe kadar kadar nüfusunun yüzde 10’unu, bir ay içinde ise dörtte birini (2,25 milyon kişi) aşılamayı planlıyor. Ülkede 60 yaşın üzerindeki vatandaşlar, sağlık çalışanları, bakımevlerinde kalanlar ve yüksek risk grubundaki kişilerle başlayan aşılama programı kapsamında günlük ortalama 150 bin Pfizer-BioNTech aşısı uygulanıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hafta içinde yaptığı konuşmada vatandaşlara seslenerek, eğer kendileriyle işbirliği yaparlarsa salgından ilk “kurtulacak” ülke olacaklarına dair söz vermişti.

Öte yandan İsrail medyası, hükümetin 2021’in ilk aylarında birkaç milyon doz daha tedarik etmek için Pfizer-BioNTech ve Moderna ile yeni anlaşma yapmaya yakın olduğunu duyurdu.

Dünyanın birçok ülkesinde başlayan aşılama programları kapsamında İsrail, vatandaşlarını en hızlı aşılayan ülke konumunda bulunuyor. Şimdiye kadar nüfusunun yüzde 3’ünü aşılayan 1,5 milyon nüfuslu Körfez ülkesi Bahreyn ise İsrail’in ardından ikinci sırada. İki farklı aşıya acil kullanım onayı veren ABD, Işık Hızı Ötesi Operasyon (Operation Warp Speed) kapsamında iki hafta içinde 20 milyon kişiyi aşılamayı planlıyordu. Ancak ülkede şu ana kadar yapılan aşı sayısı 2,2 milyon.

Wisconsin’de bir eczacı aşı dozlarını sabote etmekle suçlanıyor

ABD’nin Wisconsin eyaletinde polis, 31 Aralık Perşembe günü, Wisconsin’in Grafton bölgesinde bulunan Aurora Tıp Merkezi’nde çalışan bir eczacının 500 dozdan fazla Moderna aşısını buzdolabından kasıtlı olarak çıkardığı için tutuklandığını açıkladı.

Wisconsin polisi, haftanın başında tıp merkezinde bulunan 500 doz aşının muhafaza edildikleri soğuk hava deposunda bulunamamaları üzerine soruşturma başlatırken hastane yetkilileri, ilk başta bunun ihmal olduğunu düşündü. Ancak 30 Aralık Çarşamba günü yapılan açıklamada bazı aşıların soğutuculardan kasıtlı olarak çıkarıldığının tespit edildiği belirtildi.

Yapılan araştırmayla kısa sürede Grafton polisi tarafından gözaltına alınan eczacı, sorguda verdiği ifadede, bozulmuş aşıların işe yaramayacağını bildiğini ve aşı yaptıranların aslında “var olmayan bir virüse karşı” aşılanmış olacağını düşünerek eylemi yaptığını söyledi.

Dün (31 Aralık) çevrimiçi bir basın toplantısında konuşan Aurora Tıp Merkezi Müdürü Jeff Bahr, eczacının aşıları buzdolabından çıkarmak dışında herhangi bir başka eylemde bulunmadığını açıklarken olay sonucunda, aşıların ilk dozunu alan ve ikinci dozu bekleyen yaklaşık 570 kişinin yeniden aşılanmak zorunda kalacağını duyurdu.

Polis, ismi açıklanmayan eczacının “kamu güvenliğini tehlikeye atmak” ve “maddi zarar vermek” suçlarından tutuklanarak Ozaukee Bölge Hapishanesi’ne konulduğunu açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.