Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mardin’de Artuklu Belediyesi, tabelalardan Kürtçe harfleri kaldırdı: “Kürt kamuoyuna karşı bir ayrımcılık”

Mardin’de, 2014 yılında büyükşehir belediyesi tarafından hem Türkçe hem Kürtçe olarak yazılan köy tabelaları, 18 Aralık 2020’de Artuklu Belediyesi tarafından yenileri ile değiştirildi. Yeni tabelalardan Türkçe alfabede kullanılmayan Q, W, X harfleri kaldırıldı.

Artuklu Belediyesi’nin, yeni tabelalarda sadece Türkçe Latin alfabesi kullanıldığı için Kürtçe yer isimlerini Türkçe alfabede olmayan ama Kürtçe alfabede yer alan Q,W ve X harflerinin yerine başka harfleri kullanarak yazması tepkiye neden oldu. Hak İnisiyatifi Derneği, tabelalardaki harflerin değiştirilmesinin Kürtçe’ye yönelik bir ayrımcılık olduğunu söyleyerek uygulamanın iptal edilmesini istedi.

Artuklu Belediyesi’nin yaptırdığı yeni köy ve mahalle ismi ile ilgili tabelalara tepki gösteren Hak İnisiyatifi Derneği Dil Hakları Komisyonu, Kürtçe isimler yazılırken, Q, W, X kullanılmaması nedeniyle isimlerin aslından ve anlamından uzaklaştığını belirtti. Açıklamada, “Orijinal isimlerde bulunan Q, W, X harfleri hiç kullanılmamıştır. Bu sebeple örneğin eski tabelada yer alan Qesra Qelendera ismi yeni tabelada Kesra Kalendera şeklinde yer almış, yanlış karakterler kullanılarak ismin anlamı bozulmuştur. Bu durum en kaba örnekle ‘Artuklu’ yerine ‘Örtüklü’ demek gibi bir sonuç doğurmaktadır” denildi.

Tabelalarda yapılan düzenlemeyle birlikte köy ve mahalle isimleri, “Qertê – Harte”, “Cewzat- Cevzat”, “Aqrês- Akres”,  “Xincika- Hincıka”, “Qesra Qelendera” – “Kesra Kalandera” şeklinde yazıldı.

Açıklamanın devamında, Mardin halkının kimliğine, diline ve değerlerine olan hassasiyet göz önünde bulundurularak yapılan yanlış uygulamadan derhal geri dönülmesi talep edildi:

“Hak İnisiyatifi Derneği Dil Hakları Komisyonu olarak Türkiye Cumhuriyeti bürokrasisi içinde Kürtçe’ye karşı bir direnç ve ayrımcı tutum olduğundan hareketle bu uygulamanın Kürt kamuoyunu incittiğini ve ayrımcılık içerdiğini hatırlatarak, Artuklu Belediyesi’ne eğer bu tabelalardaki yanlış yazımlar hata ile yapılmışsa düzeltilmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu hatanın düzeltilmemesi durumunda bu tutumun kasti bir ayrımcılık olduğu kanaatinin güçleneceğini ve bu ayrımcı müdahaleye karşı çıkmaya devam edeceğimizi belirtiyoruz. Mardin halkının kimliğine, diline ve değerlerine olan hassasiyet göz önünde bulundurularak yapılan yanlış uygulamadan derhal geri dönülmeli ve orijinal isimlerin bulunduğu tabelalar asılmalıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.