Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Los Angeles’ta her altı saniyede bir kişi virüse yakalanıyor, Hindistan’dan iki farklı aşıya acil kullanım izni

Los Angeles’ta her altı saniyede bir kişi virüse yakalanıyor. ABD’de daha fazla insanı aşılamak için “yarım doz aşı” planı. New York Valisi Cuomo, kendi yaş grubundaki siyah ve Latin vatandaşlardan önce aşı olmayacağını açıkladı. Hindistan, AstraZeneca-Oxford ve yerel bir aşıya acil kullanım izni verdi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Los Angeles’ta her altı saniyede bir kişi virüse yakalanıyor

Koronavirüse bağlı ölüm sayısının 360 bini geçtiği Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), Kaliforniya eyaletine bağlı Los Angeles şehrinin Belediye Başkanı Eric Garcetti, CBS kanalına verdiği demeçte Los Angeles’ta her altı saniyede bir kişinin virüse yakalandığını açıkladı.

Ülkede iki farklı aşının acil kullanım onayı almasının vatandaşlarda rahatlamaya sebep olduğunun altını çizen Garcetti, “Aşı ile ilgili gelişmeler herkesi umutlandırdı. Bu da davranışların rahatlamasına ve kişisel önlemlerin gevşemesine sebep oldu ama önümüzdeki aylar zorlu geçecek” dedi.

Garcetti ayrıca, hükümeti aşıların uygulanması konusunda ileriye dönük plan yapmamakla ve aşılama kampanyalarını yürütmeyi eyalet ve yerel hükümetlere bırakmakla da eleştirerek “Federal hükümet, yerel yönetimlere ve eyalet hükümetlerine bir şeyler yapmalarını ve bizlere yardım etmemelerini söyleyecek yetkiye sahip değil” diye konuştu.

Toplam vaka sayısının 20 milyon 700 bini geçtiği ABD’de yalnızca Los Angeles’ta kaydedilen vaka sayısı 806 binden fazla.

ABD’de daha fazla insanı aşılamak için “yarım doz aşı” planı

ABD’nin federal aşı programı Işık Hızı Ötesi Operasyonu’nun (Operation Warp Speed) Başkanı Moncef Slaoui, pazar günü (3 Ocak) CBS’de katıldığı bir yayında, ülkede daha fazla insanı virüse karşı aşılamak için Moderna şirketi tarafından geliştirilen aşının iki seferde yarım dozlar halinde uygulamasının planlandığını açıkladı. 

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Moderna ile konu hakkında iletişimde olduklarını belirten Slaoui, “Moderna’nın aşısını 18 ile 55 yaş arasındaki kişilere yarım doz halinde iki sefer uygulamayı ve hedeflenenin iki katı insana aşıları ulaştırmayı planlıyoruz” dedi.  

Slaoui ayrıca, doz gecikmeleriyle ilgili çok az veri olduğunu ancak nüfusun “hacmin yarısını enjekte etmenin daha fazla insanı aşılamak için gerçeklere ve verilere dayanan daha sorumlu bir yaklaşım” olabileceğini söyledi.

Moderna’nın geliştirdiği Kovid-19 aşısının kullanımı, 19 Aralık’ta FDA tarafından onaylanmış ve yüzde 95 etkili olduğu duyurulan Pfizer/BioNTech’ten sonra ABD’de kullanım onayı alan ikinci aşı olmuştu. 

Hindistan, AstraZeneca-Oxford ve yerel bir aşıya acil kullanım izni verdi

ABD’den sonra en çok vaka sayısına sahip ülke olan Hindistan, Oxford Üniversitesi-AstraZeneca ve yerel ilaç firması Bharat Biotech tarafından geliştirilen aşıların acil kullanımını onayladı.

Haber, Hindistan’da ilaçların ve tıbbi cihazların kullanımını düzenleyen Merkezi İlaçlar Standart Kontrol Kuruluşu’nun Başkanı V.G. Somani tarafından duyurulurken Somani ayrıca, Pfizer ve BioNTech şirketleri tarafından geliştirilen aşı için de görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Öte yandan Hindistan hükümeti, kullanımına onay verdiği aşıların ülkedeki üreticisi olan Hindistan Serum Enstitüsü’nün, geçici süreyle başka ülkelere aşı ihraç etmesinin yasaklandığını açıkladı.

Bugüne kadar yaklaşık 10,5 milyon koronavirüs vakası açıklayan Hindistan’da, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 150 bine ulaştı.

New York Valisi Cuomo, kendi yaş grubundaki siyah ve Latin vatandaşlardan önce aşı olmayacağını açıkladı

New York Valisi Andrew Cuomo, pazar günü (3 Ocak) yaptığı açıklamada, kendi yaş grubundaki siyah, Latin ve fakir New Yorklular aşı olmadan kendisinin de aşı olmayacağını duyurdu.

Bazı siyasetçilerin aşı kullanımını teşvik etmek için kamuoyu önünde erkenden aşı olmaya başladıklarını hatırlatan 63 yaşındaki Cuomo, kendisinin farklı bir yol izleyeceğini ve New York’ta yaşayan vatandaşlara aşı ve sağlık hizmetlerine erişim konusunda “adaletsizliğin” farkında olduğunu göstermek istediğini belirtti.

“Kendi yaş grubumdaki siyah ve Latin vatandaşlarla birlikte ekonomik olarak zorluk çekenler aşılandığında ben de aşı olacağım” diyen Cuomo, farklı grupların aşıya erişimini garanti altına almaya çalışacaklarını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.