Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya: Mafya popülaritesini artırmak için sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanıyor

İtalya‘da mafya, insanlara ulaşıp onları etkilemek ve mesajlarını yaymak için sosyal medya kanallarından etkili bir şekilde faydalanıyor. İtalya’nın en güçlü mafyası Calabrian’Ndrangheta’nın patronu Vincenzo Torcasio, bu süreçte sosyal medya platformları üzerinden çevrimiçi takipçi kitlesi oluşturanlardan biri. 2017 yılında hapse atılmadan önce Torcasio, Facebook üzerinden 18 bin takipçili “Onur ve Şerefe” isimli sayfasında, takipçilerini etkilemek için pek çok gönderi paylaşıyordu. Torcasio paylaşımlarında genellikle suç faaliyetlerinin doğrudan tanıtımını yapmazken ihanet temasını ön plana çıkarıyordu. 

Sosyal medyanın sadık bir çevrimiçi kitle oluşturma imkânı sunduğu Torcasio gibi mafya liderleri, fazla öne çıkmaları durumunda polisin dikkatini çekeceklerinin ve hedef olacaklarının da farkında. Mafya liderleri bu yüzden, polisin dikkatini çekmeden düşük profilli hesaplar üzerinden kendi markalarını yaratma eğiliminde.

“Mafya her zaman marka oluşturma işinde olmuştur”

Oxford Üniversitesi’nde organize suç uzmanı olan Federico Varese, mafyanın sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanmasına dair ”Mafya her zaman marka oluşturma işinde olmuştur ve burada ortam değişse de amaçlar değişmemiştir. Ayrıca, mafyanın yarattığı güçlü marka şiddet kullanma ihtiyacını da azaltıyor: Yani siz benden borç alırken, benim mafya olduğumu ve borcunuzu ödemediğiniz durumda başınıza gelecekleri biliyorsunuz” dedi.

Mafya, suç teşkil etmeyen ve mahkemelerde kendilerine karşı kullanılmayacağını düşündükleri paylaşımlarla takipçilerini etkilemeye ve takipçileriyle aralarında sosyal bağ inşa etmeye çalışıyor. Bu strateji, mafyanın potansiyel olarak daha fazla kişiye ulaşmasını mümkün kılarken aynı zamanda, mafya kültürünün daha geniş kitlelerce benimsenmesine olanak tanıyor.

Sosyal medya paylaşımlarıyla mafya, illegal faaliyetlerini kabul edilebilir bir şekilde göstererek insanları kendilerinin bir parçası olmaya teşvik ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.