Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör protestoları: Polis eyleme katılan bazı öğrencileri sabaha karşı gözaltına aldı

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasına karşı yapılan protestoların ardından, polis öğrencileri ev baskınıyla gözaltına aldı.

Daha önce Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili aday adayı olmuş Melih Bulu’nun rektörlüğe atanmasına karşı çıkan öğrenciler dün (4 Ocak) Boğaziçi Üniversitesi önünde eylem yaptı. Polisin okula girilmesine izin vermediği ve gazla müdahale ettiği eylemde, birden fazla öğrenci gözaltına alınmış fakat eylem sırasında bırakılmıştı.

Bu sabaha karşı evlere yapılan baskınla birden fazla öğrencinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı. Boğaziçi Dayanışması, 16 öğrencinin gözaltına alındığı duyurdu.

İçişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü İsmail Çataklı, üniversitedeki eylemlerin ardından 17 kişinin gözaltına alındığını, bu kişilerin 15’inin Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olmadığını aktardı. “Polislerimize katil denmesini kabul etmemiz mümkün değildir” diyen Çataklı, gözaltına alınan bazı kişilerin “MLKP örgütü ile irtibatlı olduğunu tespit ettiklerini” söyledi.

Öğrenci Kolektifleri sosyal medya hesabından, dördü Öğrenci Kolektifleri’nden çok sayıda kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Sosyal medyada, Yıldız İdil Şen ve Havin isimli iki kişinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı.

Öğrenciler dün okulun önünde yapılan eylemin ardından bugün çevrimiçi dersleri boykot edeceklerini ve çarşamba günü yeniden aynı yerde toplanacaklarını duyurmuştu.

Rektör atamalarına karşı çıkan öğrenciler, üniversite rektörünün seçimle belirlenmesini talep ediyor. 2016 yılında çıkarılan bir Kanun Hükmünde Kararname ile rektörlük seçimleri kaldırılmış ve rektörler cumhurbaşkanlığı ataması ile belirlenmeye başlamıştı. Üniversiteye 2017 yılında Prof. Dr. Mehmet Özkan rektör olarak atanmıştı.

Boğaziçi Üniversitesi’nden birçok öğrenci kulübü, rektör atamasına karşı olduklarını duyurdu. Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü (BİSAK), Twitter hesabından atamayı doğru bulmadıklarını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.