Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri rektör atamasına isyan etti: “Kayyuma geçit vermeyeceğiz”

Haber: Hazar Dost & Şükran Şençekiçer

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, üniversitelerine Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasını protesto etti. Polisin gazla müdahale ettiği öğrenciler, eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, üniversiteye AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 2015’te AKP milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasını protesto etti. 1 Ocak 2021’de yapılan rektör ataması sonrası sosyal medyada yapılan çağrıların ardından öğrenciler bugün (4 Ocak) saat 14.:00’te Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs kapısı önünde toplandı.

“Kayyum rektör istemiyoruz”, “Üniversiteler bizimdir” sloganları atan öğrenciler, eylemlerini Güney Kampüs içinde sürdürmek istedi fakat polis izin vermedi.

Öğrenciler Kuzey Kampüs’e yürüyerek eylemlerine devam etti. Burada eyleme Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı. Öğrencilere “Harikasınız gençler” diye seslenen Kaftancıoğlu, “Ne düşünüyorsunuz?” sorusuna “Boğaziçi’ne kayyumla değil zekâyla girilmesi gerektiğini öğrenmesi gerekenler düşünsün” dedi.

Kuzey Kampüs’e giren öğrenciler burada bir forum düzenledi. Ardından Güney Kampüs kapısı önünde yeniden toplanan öğrencilerin önünde polis barikatı kuruldu.

Atanan yeni rektör Melih Bulu’nun rektörlük binasında olduğu duyumları üzerine, binanın bulunduğu Güney Kampüs’e girmek isteyen öğrencilerle polis arasında arbede yaşandı. Polis, öğrencilere biber gazıyla müdahale etti. Gözaltına alınan iki öğrencis tepkilerin ardından serbest bırakıldı.

Kampüsün kapısının açılmasını engellemek isteyen polis ve güvenlik görevlileri, kapıya kelepçe taktı.

Müdahalenin ardından yeniden kapı önünde toplanan öğrenciler, yaptıkları basın açıklamasında şunları söyledi: “Bugün hükümet destekli şiddetin, kayyum destekli şiddetin öğrencileri bölemediğini gördük. Tekrar bir arada burada buluşmamız bizim kazanımımızdır. Kayyumlara geçit vermiyoruz ve vermemeye devam edeceğiz.”

Öğrenciler, salı günü çevrimiçi dersleri boykot edeceklerini ve çarşamba günü yeniden toplanacaklarını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.