Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İngiltere’de üçüncü kez genel karantina ilan edildi, aşıların ikinci dozunu geciktirme tartışması büyüyor

İngiltere’de üçüncü kez genel karantina ilan edildi. ABD hapishanelerinde vaka sayısı 500 bini aştı. Kısa sürede daha çok insanı aşılamak için aşıların ikinci dozunu geciktirme tartışması büyüyor. Meksika’dan Oxford-AstraZeneca aşısını acil kullanım onayı. Sürü bağışıklığı stratejisinde umduğunu bulamayan İsveç’te halk, tatile giden sağlık yetkilisine tepkili. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

İngiltere’de üçüncü kez genel karantina

İngiltere’de Başbakan Boris Johnson, ülkede artan koronavirüs vakalarına ve sağlık sistemini karşılaştığı baskılara karşı ülke genelinde salgının yayılımını sınırlamak için bir kez daha sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Yeni önlemler kapsamında ülkede temel ihtiyaçlar için alışverişe çıkmak, fiziksel egzersiz yapmak ve sağlık servislerine ulaşmak dışında sokağa çıkmak kısıtlandı.

”Açıkça belirtmeliyim ki hastanelerimiz, salgının başından bu yana her zamankinden daha fazla baskı altında. Yeni koronavirüs mutasyonunun yayılımını önlemek için birlikte daha fazlasını yapmalıyız. Bu nedenle ulusal ölçekte karantina uygulamalarını sürdüreceğiz, bu hükümetinizin sizlerden bir kez daha evlerinizde kalmanızı istediği anlamına geliyor” diye konuşan Johnson ayrıca, kısıtlamaların şubat ayının ortasına kadar devam edebileceğini vurguladı.

Bilim insanları ise ülkede kısa bir süre önce tespit edilen yeni koronavirüs mutasyonunun, eskisine oranla daha hızlı yayılım gösterdiği ve bulaşıcılık potansiyelinin çok fazla olduğu konusunda uzlaşsa da aşı uygulamalarının başlamasıyla ilerleyen sürecin daha iyi olacağı konusunda hemfikir. Pfizer-BioNTech aşısından sonra Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen aşı da İngiltere genelinde uygulanmaya başlandı.

Ülkede son 24 saatte tespit edilen 53 bin 180 yeni vakayla toplam vaka sayısı 2,4 milyona yükselirken dün (4 Ocak) açıklanan 370 ölümle bugüne kadar hayatını kaybedenlerin sayısı da 65 bin 842’ye yükseldi.

ABD hapishanelerinde vaka sayısı 500 bini geçti

New York Times’ın haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunan hapishanelerdeki vaka sayısı 500 bini aştı. Ülke genelindeki 2 bin 600 hapishaneden elde edilen veriler incelendiğinde, son iki ayda hapishanelerdeki vaka sayısının yüzde 84 arttığı tespit edilirken Kaliforniya ve Vaşington eyaletlerindeki bazı hapishaneler, yaşlı ve eşlik eden herhangi bir hastalığı olan mahkumlara da aşı uygulamaya başladı.

Kuzey Carolina eyaletindeki Lumberton Islah Enstitüsü’nde mahkûm olan Shannon Nyamodi, gazeteye yaptığı açıklamada, hapishanede mahkumların iç içe yaşadığını ve sosyal mesafe kurallarına uyulmadığını belirterek ”Mahkumların büyük çoğunluğunda virüse yakalanma korkusu var, onlar ölüm cezasına çarptırılmadılar. Sadece burada birkaç ay veya birkaç yıl hapis cezasına çarptırıldılar. Hapishaneler hakkında daha somut adımlar atılması gerekiyor” diye konuştu.

Aşıların ikinci dozunu geciktirme tartışması büyüyor

Koronavirüs vaka sayılarının önemli ölçüde artış gösterdiği Avrupa kıtasındaki birçok ülke, aşıların ne kadar etkili olduğunu gözlemlemek ve virüsle mücadele sürecindeki verimliliklerini ölçmek için aşıların ikinci dozlarını ertelemeyi ve mümkün olan en fazla sayıda insana tek doz aşı uygulamanın olası etkilerini ölçmeyi planlıyor.

İngiltere, geçen hafta ikinci dozların 12 haftaya kadar uzanabilen aralıklarla uygulanacağını açıklarken, Almanya ve İrlanda da aşıların ilk ve ikinci dozlarını üçer hafta aralıklarla uygulamayı planladıklarını açıkladı.

ABD’nin federal aşı programı Işık Hızı Ötesi Operasyonu’nun (Operation Warp Speed) Başkanı Moncef Slaoui, pazar günü (3 Ocak) CBS’de katıldığı bir yayında, ülkede daha fazla insanı virüse karşı aşılamak için Moderna şirketi tarafından geliştirilen aşının iki seferde yarım dozlar halinde uygulamasının planlandığını açıklamıştı. 

Bazı uzmanlar aşının planlandığı aralıklarla yapılmasının aşıların etkisini korumak açısından son derece önemli olduğunun altını çizerken bazı halk sağlığı uzmanları mümkün olan en kısa sürede en çok kişiyi aşılamanın önemine dikkat çekiyor.

Meksika’dan Oxford-AstraZeneca aşısını acil kullanım onayı

Latin Amerika ülkesi Meksika İngiltere, Arjantin ve Hindistan’ın ardından Oxford-AstraZeneca aşısı için ”acil kullanım onayı veren” dördüncü ülke oldu. Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, dün düzenlediği basın toplantısında aşının acil kullanımının Meksika Federal Sağlık Risklerine Karşı Koruma Komisyonu (COFEPRIS) tarafından onaylandığını açıkladı

Böylece Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı, gerekli izinlerin alınmasını ardından Arjantin hükümetiyle iş birliği içerisinde vatandaşlara uygulanabilecek.

Başlangıç için kıta genelinde 150 milyon doz aşı üretmeyi planlayan Oxford-AstraZeneca, ilerleyen dönemlerde bölge genelinde kullanmak için 400 milyon doz daha aşının üretimini gerçekleştirmeyi düşünüyor.

Meksika, aralık ayının sonunda Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirlen aşıyı sağlık çalışanlarından başlayarak halka uygulamaya başlamıştı.

Sürü bağışıklığı stratejisinde umduğunu bulamayan İsveç’te halk, tatile giden sağlık yetkilisine tepkili

Salgının başında sürdürdüğü sürü bağışıklığı stratejisinde istediği verimi alamayan İsveç’te vatandaşlar, kendilerini sosyal mesafe kurallarına uymaları ve salgının yayılımını sınırlamak adına hükümetin aldığı tedbirlere uymaları konusunda uyaran ancak bu kuralları ihlal ederek İspanya’ya giden İsveç Sivil Acil Durumlar Dairesi Başkanı Dan Eliason’a öfkeli.

Noel’den haftalar önce vatandaşlara ”tatillerini evde geçirmelerine” yönelik bir mesaj gönderen Eliason, kısa bir süre önce İspanya’da bulunan Kanarya Adaları’na gitmiş, Eliason’un bu seyahati kamuoyunda büyük tepki çekmişti.

Eliason, seyahati hakkında yaptığı açıklamada ”Bu salgın sırasında birçok seyahatimi erteledim ancak kızım için İspanya’ya gitmem lazımdı, Noel’i orada ailemle geçirdim ” diyerek kendini savunurken, vatandaşların büyük çoğunluğu kurallara ve tavsiyelere uymadığı için Eliason’un bu davranışının etik olmadığı konusunda hem fikir.

Diğer İskandinav ülkelerine oranla vaka ve ölüm sayılarında bölgede başı çeken 10 milyon nüfuslu İsveç’te bugüne kadar 437 bin koronavirüs vakasına rastlanırken yaklaşık dokuz bine yakın insan virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.