Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran, Güney Kore tankerine el koydu: Tahran ile Seul arasındaki gerilim tırmanıyor

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Güney Kore bandıralı bir petrol tankerine el koyduğunu duyurmasının ardından, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Tahran’a planlanan diplomatik ziyaretini gözden geçirildiği belirtildi ve “Planlar şu an için belirsiz” denildi.

Tahran ve Seul arasındaki ilişkiler, Güney Kore’nin ABD yaptırımları yüzünden ülkesindeki bankalardaki 7 milyar dolar değerindeki İran fonlarını dondurması üzerine tırmanmaya başladı. İran devlet televizyonuna konuşan Tahran hükümeti yetkilisi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Choi Jong-kun’un dondurulmuş fonların serbest bırakılması talebini görüşmek üzere Tahran’a gelmesini beklediklerini söylediler. 

Seul’deki bir dışişleri bakanlığı yetkilisi ise Choi’nin ziyaretiyle ilgili olarak Reuters’a konuştu ve “Planlar şuan için belirsiz” dedi. 

Choi Jong-kun

Kriz neden tırmanmıştı?

İran Devrim Muhafızları tarafından hafta sonu yapılan açıklamada, “Güney Kore bayraklı tanker, çevre protokollerini ihlal ettiği için bu sabah Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Basra Körfezi’nde durduruldu” denildi. Suudi Arabistan’ın Cubeyl Limanı’ndan Güney Kore’ye gitmekte olan geminin 7 bin 200 ton etanol taşıdığı belirtildi. 

Güney Kore merkezli haber ajansı Yonhap’ın haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakanı tankerin serbest bırakılması için diplomatik çaba sarfediyor. Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha gazetecilere verdiği demeçte, İran’daki meslektaşları ile ilk kez pazartesi günü irtibata geçtiklerini ve bakanlığın sorunu çözmek için Tahran ile diplomatik görüşmelerde bulunduğunu söyledi. 

Geçtiğimiz pazar günü Tehran Times gazetesi, İran’ın koronavirüs aşısı dozları ve diğer mallar için donmuş fonları “takas” etme konusunda bir anlaşma yapmayı umduklarını belirtirken İran Dışişleri Bakanlığı bu konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. İran’ın donmuş varlıklarla ilgili niyetleri sorulduğunda ise Kang, gemi mürettebatının güvenliğinin daha önemli olduğunu söyledi. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.