Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin Georgia eyaleti Senato seçimleri – Dr. Sinan Erensü: “Trump’ın ‘Seçimler meşru değil’ propagandası, Demokratlar’ın öne geçmesinde etkili oldu”

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 3 Kasım günü yapılan başkanlık seçimlerini Demokrat Parti adayı Joe Biden’ın kazanmasının ardından gözler, 5 Ocak Salı günü Georgia eyaletinde yapılan Senato seçimlerindeydi. Resmi olmayan sonuçlara göre Demokrat aday Raphael Warnock, Cumhuriyetçi Kelly Loeffler’i 25 binden fazla oy farkıyla geçerek Senato’daki bir sandalyenin sahibi oldu. Diğer sandalye için yarışan Cumhuriyetçi David Perdue ve Demokrat Jon Ossoff’un oy sayılarının birbirine çok yakın olduğu belirtilirken Ossof’un kazanmaya daha yakın olduğu gelen son bilgiler arasında.

Cumhuriyetçiler, Georgia’daki sandalyelerden en az birini kazanırsa Senato’da çoğunluklarını koruyacak. Eyaletteki iki sandalyeyi Demokratlar’ın kazanması durumunda ise her iki parti 50 ile eşit üyeye sahip olacak. Bu durumda da 3 Kasım’daki seçimlerde başkan yardımcısı seçilen ve Senato’nun başkanı olan Kamala Harris, eşitliği bozan oyu kullanacak. Demokratlar’ın Beyaz Saray ile birlikte Kongre’nin iki kanadına da hâkim olması bekleniyor.

Bu sonucun ne anlama geldiğini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sinan Erensü ile konuştuk.

“Bu sonuçlar, Biden’ın seçildiği 3 Kasım akşamı tahmin edilen bir sonuç değildi”

“Joe Biden’ın seçildiği akşam tahmin edilen bir şey değildi. Ama seçimlerden bugüne kadar gerçekleşen meseleler bu sonucu mümkün kıldı. Öncelikle Demokrat adaylar çok az farklarla seçimi kazanacak gibi duruyor. Dolayısıyla yeniden sayım muhtemel ve sonuçların kesinleşmesi de biraz zaman alacağa benziyor.”

“Demokratlar’ın Georgia’daki azınlıkları mobilize etmesi çok etkili oldu”

“Georgia gibi Cumhuriyetçiler’in kalesi olarak bilinen, ‘kırmızı bir eyalet’te bu sonuçların çıkması elbette ki pek beklenmiyordu. Kazanması kesinleşen Demokrat Senatör Raphael Warnock, ABD Senatosu’nun 11’inci, Georgia eyaletinin ise ilk siyah senatörü olacak. Demokratlar’ın son yıllarda bu eyaletlerdeki ırk temelli eşitsizliklere çektiği dikkat ve azınlıkların daha fazla sandığa gitmesi için kurdukları oluşumlar bu sonuçta çok etkili oldu.”

“Batı Virginia Senatörü Joe Manchin bazı konularda kilit bir konuma gelmiş oldu”

“Artık Demokratlar, Beyaz Saray’la birlikte Kongre’nin iki kamarasını elde tuttuğu için bir bakıma istedikleri her şeyi yapacak. Fakat bunun gerçekleşmesi çok hassas bir dengeye bağlı. Çünkü bir senatör bile ikna edilemediği durumda, Demokratlar’ın Senato’daki çoğunluğu ortadan kalkmış oluyor. Bu noktada Batı Virginia Senatörü Joe Manchin’ine özellikle dikkat çekmek gerekiyor. Çünkü özellikle iklim değişikliğine ilişkin meselelerde Manchin’in Demokratlar’dan çok Cumhuriyetçiler’den yana görüşlere sahip olması.”

“Trump’ın ‘seçimler meşru değil’ propagandası, bu sonuçlarda etkili oldu”

“Geogia’daki senatör seçimlerinde de Cumhuriyetçi adayların kampanyalarını tamamen seçimlerde hile yapıldığı ve Trump’ın aslında seçimi kazandığı propagandası üzerinden yapması da bu sonuçlarda etkili oldu. Bazı Cumhuriyetçi seçmenler, seçimlerin meşru olmadığı sebebiyle sandığa gitmemiş olma olasılığı da Demokratlar’ın bu seçimlerde çok küçük bir farkla kazanmasına yol açan faktörlerden bir tanesi olarak görülebilir. Cumhuriyetçi Parti, bu noktadan sonra partilerini Trump’tan ve Trumpçılık’tan ne kadar ayırıp, ayıramayacağını tartışacak gibi gözüküyor.”

Dr. Sinan Erensü ile söyleşimizin tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.