Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hong Kong’da “ulusal güvenlik yasası” kapsamında yapılan en büyük operasyon: 50’den fazla muhalif tutuklandı

Hong Kong’da polis, 30 Aralık Çarşamba günü içlerinde muhalif siyasetçilerin ve aktivistlerin bulunduğu 53 kişiyi “ulusal güvenlik” yasası kapsamında tutukladı. Tutuklananlar, demokrasi destekçisi muhalif adaylar için önseçim yaparak “devlete karşı gelmekle” suçlanırken uzmanlar, operasyonun 1 Temmuz’da yürürlüğe giren “yeni ulusal güvenlik yasası” kapsamında yapılan en kapsamlı güvenlik operasyonu olduğunu belirtiyor.

Tutuklamalar, Hong Kong’da önümüzdeki aylarda düzenlenecek yerel seçimlere muhalif adayların katılmasını engelleme girişimi olarak yorumlanırken Çinli yetkililerin, seçimlere yalnızca kendilerine yakın adayların katılmasını istediği belirtiliyor.

Hong Kong’da daha önce de Apple Daily gazetesinin kurucusu Jimmy Lai ve demokrasi yanlısı hareketin en önemli aktivistlerinden Joshua Wong, ulusal güvenlik yasası kapsamında tutuklanmıştı.

Notre Dame Üniversitesi’nde siyasetbilimci olarak çalışan Doç. Dr. Victoria Hui, tutuklamalara ilişkin ”Göreve aday olmak ve seçimi kazanmaya çalışmak yıkıcılık olarak kabul ediliyorsa o zaman güvenlik yasasının Hong Kong halkının iradesini yok saydığını da söyleyebiliriz. Ayrıca, gelecekte seçimlerin yapılıp yapılmayacağını ve ne zaman yapılacağını bilmediğimiz için kimsenin seçimlere dair bir beklentisi olmamalı” dedi.

Hong Kong Güvenlik Sekreteri John Lee ise tutuklamaları desteleyerek ”Bugün polisin harekete geçmesinin asıl sebebi, seçimi kazanmaları halinde Hong Kong’u dipsiz bir uçuruma sürükleyecek olan bu aktivistleri engellemekti” diye konuştu. Çinli yetkililer tutuklamaları desteklerken Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Hong Kong halkının hak ve özgürlüklerinin tutuklamalardan etkilenmeyeceğini söyledi.

28 Mayıs 2020 tarihinde Çin Ulusal Halk Kongresi’nde kabul edilen ve 1 Temmuz’da yürürlüğe giren ulusal güvenlik yasası, Çin merkezi hükümetini yıkma, halkı isyana teşvik etme, vatana ihanet, terör ile ulusal güvenliği tehlikeye atma gibi suçlar kapsamında geçmişe dönük tutuklamaların yapılmasına da olanak sağlıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.