Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sakarya Hendek’teki fabrika patlamasıyla ilgili davada tutuklulukların devamına karar verildi, bir sonraki duruşma 15 Mart’ta yapılacak

Sakarya’nın Hendek İlçesi’ndeki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında 3 Temmuz’da meydana gelen patlamalarda yedi işçi hayatını kaybetmiş, en az 127 kişi yaralanmıştı. Patlamayla ilgili davanın ilk duruşması bugün Sakarya’da görüldü. Duruşma için küçük salon ayrılması nedeniyle birçok kişi duruşmaya giremezken tutuklu bulunan fabrika sahibi Yaşar Coşkun’un ilk sözleri “Altı aydır tutuklu olmam nedeniyle çalışanlarımız mağdur olmuştur. Tahliyemi talep ediyorum” oldu. Duruşma 15 Mart Pazartesi gününe ertelendi, tutuklulukların devamına karar verildi.

Fabrikada meydana gelen patlamada hayatını kaybeden Sebahattin Tepeçınar’ın ablası Hatun Tepeçınar adliye önünde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Acımız dinmiyor. Adalete güveniyoruz. Yanlı adalet istemiyoruz. Tüm Türkiye’yi bu davada yanımızda görmek istiyoruz. Yüce adaletimizden katillerin gerçekten hak ettikleri ceza ile yargılanmalarını istiyoruz. İki ile 22 yıl arası ne demek? Hani bunun müebbeti? Yedi tane can verdik biz. Söylenen cezalar bizi çıldırttı. Bir sürü yetim kaldı. Coşkunlar, gariban, diğer fabrikalarda çalışamayacak durumda, gerçekten muhtaç olan insanları baskı ile, şiddet ile çalıştırdı. Pandemi sürecinde bir gün bile tatil yaptırmadan o kadar malı oraya yığdırıp, bağıra bağıra patlayacağım diye diye insanların başını yedi. 2015 yılında ben de çalıştım orada. Hiçbir şekilde koruma yok. Yanımda arkadaşım sürtüşmeden alev aldı. Fabrikaya denetim için gelinmeden iki gün önce ilaçlar azaltılıyordu.”

Küçük salon ayrıldı

Duruşma için küçük salon ayrıldığı için hayatını kaybeden işçilerin aileleri salona giremedi. Duruşma başlarken mahkeme başkanı salona sadece hukukçuların girebileceğini söyledi. Bununla birlikte tutuklu sanıklar da SEGBİS üzerinden ifade vermek istediler ancak ailelerin avukatları duruma itiraz etti.

İlk ifade: “Çalışanlarım mağdur, tahliyemi talep ediyorum”

Duruşma bu şartlarda başlarken fabrika sahibi Yaşar Coşkun, ifadesine “Altı aydır tutuklu olmam nedeniyle çalışanlarımız mağdur olmuştur. Tahliyemi talep ediyorum” diye başladı.

Hendek’teki fabrika patlamasında hayatını kaybedenlerin yanı sıra, olaydan altı gün sonra patlamayan maddeleri taşıyan kamyon devrilmiş, burada da bir patlama meydana gelmiş ve üç asker hayatını kaybetmişti.

Ne olmuştu?

Hendek’te yaşanan patlamaların ardından Büyük Coşkunlar fabrikasının sahipleri Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Coşkun ile birlikte beş kişi tutuklanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlamadan sonra, fabrikanın sahibi Yaşar Coşkun’la görüştüğünü duyurmuş, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) patlama sonrası verdiği moral yemeği eleştirilere konu olmuştu. 

Yaşar Coşkun, aynı zamanda MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı’ydı ve davada kendisini temsil eden avukatı ise Sakarya Barosu Başkanı Abdurrahim Burak.

Patlamaların ardından bölgeye gitmiş, tanıklarla konuşmuştuk. Patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları hem fabrikadaki çalışma koşullarını hem de ihmalleri Medyascope’a anlatmıştı.

Büyük Coşkunlar Piroteknik Kimya Oyuncak ve Havai Fişek şirketi, 1966 yılında Hüseyin Coşkun tarafından kuruldu. Türkiye’nin ilk havai fişek fabrikası olma özelliğini taşıyan Sakarya – Hendek’teki fabrika ise 2007 yılında inşa edildi.  

İlk patlama değil

Büyük Coşkunlar’ın sahibi olduğu havai fişek fabrikalarında yaşanan patlamalar sonucu bugüne kadar en az altı işçi hayatını kaybetmiş, 100’e yakın işçi yaralanmıştı.

2007: Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda barut üretiminde kullanılmak üzere kömür öğütülen bölümde patlama meydana geldi, bir işçi yaralandı.

2009: Fabrikada patlama meydana geldi, laboratuvarda çalışan işçi Mehmet Arıcı hayatını kaybetti, 37 işçi yaralandı. 

2009: Fabrikanın maytap imalathane bölümünde patlama meydana geldi, bir işçi hayatını kaybetti, bir işçi yaralandı.

2011: Bu yıl meydana gelen patlamada, fabrikada işçi olarak çalışan Hediye Hallacı hayatını kaybetti, 10 işçi yaralandı.

2012: Fabrikada yangın çıktı, can kaybı yaşanmadı.

2014: Yine bir patlama yaşandı ve enkaz altında kalan işçi Yılmaz Şapoğlu hayatını kaybetti, bir işçi de yaralandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.