Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sakarya’daki havai fişek fabrikası patlamasının tanıkları anlatıyor: “Tedbirler alınmıyor, artık fabrikanın kapanmasını istiyoruz”

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre şu ana kadar dört kişi hayatını kaybetti, 114 kişi de yaralandı. Yaralanan 114 kişinin 92’si taburcu oldu, 22’sinin tedavisi ise sürüyor. Medyascope’a konuşan Hendek Devlet Hastanesi’ndeki bir sağlık personeli ise çalıştığı hastanede altı olmak üzere hayatını kaybedenlerin sayısının daha fazla olduğunu iddia etti. Patlamanın tanıkları yaşananları Medyascope’a anlattı.

Gün boyunca patlamanın meydana geldiği Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında arama-kurtarma çalışmaları devam etti ve arada ufak tefek yeni patlamalar da yaşandı. İtfaiye ve sağlık ekiplerinin yanı sıra AFAD da bölgeye gelerek kimyasal madde sızıntısına karşı ölçümler gerçekleştirdi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanı sıra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da hem kurtarma çalışmalarını izledi hem de hastanedeki yaralıları ziyaret etti. Bakan Selçuk, “186 çalışanımızın ailelerine ulaşmaya devam ediyoruz. Senelik denetimler yapılıyor” derken Soylu, “Yedi kişilik kaybımız var. Dördü vefat etti. Üçünün arama çalışmaları sürüyor. Ağır patlamanın olduğu bölüm, depoların olduğu bölümdü. İtfaiye gerekli çalışmaları yapacak. Bu işin çözümü sayın başsavcının çalışmalarıyla çözülecek. Mart ayında burayla ilgili bir denetim gerçekleştirildi, patlayıcı bir madde içerdiği sebebiyle. Özellikle patlayıcı, yanıcı maddelerin üretimini yapan yerlerle alakalı bu denetimlerimiz sıklıkla devam etmektedir” diye konuştu. 

Hayatını kaybedenlerin sayısı daha fazla iddiası

Yakınları hâlâ bulunamayan aileler, fabrikanın yaklaşık bir kilometre yakınındaki bölgede bekleyişlerini gün boyunca sürdürürken yaralılar Hendek Devlet Hastanesi, Akyazı Devlet Hastanesi ve Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

Hendek Devlet Hastanesi’ndeki bir sağlık personeli, hastanede patlamadan yaralı olarak gelen dört kişinin hayatını kaybettiğini söylerken iki kişinin parçalanmış bedenlerinin getirildiğini belirtti. Hastane görevlisi hayatını kaybedenlerin sayısının daha fazla olduğunu iddia etti, otopsi çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

“Fabrikanın kapanmasını istiyoruz artık”

Medyascope olarak hem fabrika yakınındaki bölgede hem de hastane önünde patlamanın tanıklarını dinledik. Fabrika yakınında kurulan alanda akrabasını bekleyenlerden bir kişi “100 ton kadar bir yakıtın bir fabrikada olması bana göre ihmalden kaynaklanan bir durum” derken daha önce fabrikada işe girmiş ve patlamada yaralanmış bir vatandaş şöyle konuştu: “Savaş alanına döndü burası. Akrabamı bulmak için içeri girdim o sırada havai fişek ayağımda patladı. Sigorta yapmadan işçi alıyorlar buraya, ondan sonra patlıyor böyle fabrika. Bu fabrikanın kapanmasını istiyoruz artık.”

“Tedbir neden alınmıyor?”

Hendek ilçesine bağlı Çiftlik Mahallesi Muhtarı Serkan Akdeniz ise “Büyük bir patlama, büyük bir şok. Akrabalarımızı kaybettik. Fabrika muhtemelen kapanır diye düşünüyorum. Kapanması da sağlıklı olur, ailelerin halini görüyorsunuz” dedi.

İki yakınını kaybeden Hendekli bir vatandaş ise şunları söyledi: “Arkadaşımın hanımı ve bir aile dostumuz vefat etti. Daha önce de patlamalar oldu, bir şey diyemiyoruz ki. Devletin bakanı var, her şeyi var. Bunlara bir tedbir neden alınmıyor? Burada kaç defa patlama oldu. Ölen öldü. Biliyorsunuz bir müddet sonra insanlar unutuyor. Deprem oldu unuttular, bunu da unuturlar. Yapacak bir şey yok acımız büyük.”

Daha önce de patlamalar olmuştu

Büyük Coşkunlar havai fişek şirketinin sicili oldukça kabarık. Bir fabrikası kapatılmış olan Büyük Coşkunlar’ın Hendek’teki fabrikasında daha önce de beş patlama ve bir yangın yaşanmış, dört işçi hayatını kaybetmişti. Aynı şirketin Sakarya-Geyve’deki fabrikasında da patlama meydana gelmiş, bu fabrikanın yeniden açılmasına valilik izin vermemiş ve kapanmıştı. Daha sonra Niğde’ye taşınan bu fabrikada da 2018 yılında patlama yaşanmış ve iki işçi hayatını kaybetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.