Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Şenköy beldesinde yol uygulaması yapan askerler tarafından beş yıl önce, “Terörist, dur ihtarına uymayarak kaçtı” denilerek vurulan ve yüzde 68 iş göremez raporu alan teknisyen Muhammed Teker’in Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuruda hak ihlali kararı verildi.
Yaralı halde iken askerler ve hastane girişinde bazı siviller tarafından darp edilen Teker’in bu soruşturmasında takipsizlik kararı verilmesini hak ihlali sayan AYM, Teker’e 20 bin lira tazminat ödenmesi ve yeniden soruşturma açılması kararı verdi.
Olay nasıl meydana gelmişti?
Mardin-Midyat Karayolu’nda yol devriyesi ve uygulamaları yapılırken, DEDAŞ’ta teknisyen olarak çalışan ve elektrik arızası tamiratından dönen Muhammed Teker ve Abdullah Yıldırım’ın içinde bulunduğu araç, askerler tarafından 2 Ağustos 2015 tarihinde Şenköy beldesi girişinde durduruldu. Araçtan indirilen Teker ve Yıldırım’ın önce kimlik, daha sonra üst aramaları yapıldı. Bu sırada içinde bulundukları araç eski belediye binasının önüne çekilirken, jandarma ve Teker arasında tartışma yaşandı. Jandarma tarafından, Teker’in dur ihtarına uymayarak kaçtığı ve uyarı ateşi açıldığı ileri sürüldü. Aldığı kurşun yarası nedeniyle sol böbreği parçalanan ve incebağırsağı hasar gören Teker çağrılan ambulansla Midyat Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Teker, hastaneye acil girişi sırasında “Terörist getirildi” denilerek darp edildi.
Olaydan hemen sonra soruşturma başlatılırken Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı‘nca Teker’in vurulması olayı ile ilgili iddianame ancak 13 Nisan 2017 tarihinde hazırlandı. Teker’i vuran silahtan çıkan kovanların kriminal laboratuvarda incelenmesi sonucu teknisyene uzman çavuş İsmail Acar‘ın ateş ettiği ortaya çıktı. “Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suretiyle kasten yaralanma” suçundan Midyat 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan dava halen devam ediyor.
Askerlerin darp etmesi ve sivillerin saldırısı ile ilgili de soruşturma açıldı
Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı, Teker’in şikayeti üzerine olay yerinde askerlerin darp ve hakaret etmesi, yaralı halde hastaneye getirildiğinde ise ismini verdiği bir sivil olmak üzere orada yapılan saldırı ile ilgili olarak da soruşturma başlattı. Başsavcılığın soruşturmada takipsizlik kararı vermesi üzerine Teker, avukatı aracılığı ile AYM’ye bireysel başvuru yaptı. “Kolluk görevlileri tarafından sözlü ve fiili şiddete maruz kalınması ve üçüncü kişilerce gerçekleştirilen kasten yaralama eylemine karşı kişinin korunmaması ile bu hususta yapılan şikâyetin etkili soruşturulmaması nedeniyle kötü muamele yasağının ihlal edildiği” gerekçesiyle yapılan başvuruda AYM kararını verdi.
AYM, hak ihlaline ve 20 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti
AYM İkinci Bölümü tarafından verilen kararın gerekçelerinde, “Savcılık tarafından yürütülen soruşturmada eksikliklerin bulunmasının yanı sıra, başvurucunun iddialarını destekleyen birtakım delilerin varlığına rağmen bu deliller tartışılmaksızın şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesinden dolayı yapılan soruşturmanın etkili olmadığı değerlendirilmiştir” denildi. Bu durumda kötü muamele yasağının usul yükümlülüğünün ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmasında hukuki yarar bulunduğu belirtilen kararda, yeniden soruşturma açılması istenirken Muhammed Teker’e de 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.
Tazminat davası Danıştay’da, ceza davası Midyat’ta sürüyor
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Olaydan sonra Muhammed Teker’in avukatı aracılığı ile Jandarma Genel Komutanlığı’na açtığı manevi tazminat davasının Danıştay’da sürdüğü ortaya çıktı. Mardin İdare ve Gaziantep İstinaf mahkemelerince reddedilen tazminat davası Danıştay’da beklerken Teker’i vuran uzman çavuş hakkında, Midyat 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ise halen devam ettiği öğrenildi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile iki kez görüştü
Muhammed Teker, yaşanan olaydan sonra Mardin ve Midyat’a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile iki kez görüşmüş, ancak kendisine verilen iş sözünün yerine getirilmediğini belirtmişti.