Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Roman dernekleri, eski Gaziantep FK Teknik Direktörü Marius Sumudica hakkında kullandığı ifadeler nedeniyle Erman Toroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu

Roman dernekleri, Gaziantep Futbol Kulübü teknik direktörlüğü görevinden ayrılan Marius Sumudica’yı eleştirirken ırkçı ifadeler kullanan A Spor yorumcusu Erman Toroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Gaziantep FK’nın Rumen teknik direktörü Marius Sumudica, ücret konusunda anlaşamadığı kulüple dün (10 Ocak) yollarını ayırmış, Toroğlu da A Spor’daki programında Sumudica için “O teknik adam var ya tam tiyatro. Böyle çingenelik olur mu ya, çingenelik. Affedersin, çingenelik bu. Ne diyeyim abi, ne taraftan tutsam o tarafa kötü gidiyor. Ne bileyim abi, ne diyeyim, dilenci mi diyeyim ya, dilenci diyeyim” demişti.

Bu sözler üzerine Roman dernekleri, bugün (11 Ocak) Bakırköy Adalet Sarayı’na giderek futbol yorumcusu ve eski hakem Erman Toroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Marius Sumudica

Roman Diyalog Ağı: “Erman Toroğlu’nun tavrı özür dilemeyle affedilemeyecek kadar büyüktür”

Roman Diyalog Ağı, Toroğlu’nun sözleri üzerine bir basın açıklaması yaptı. Adalet Bakanlığı’nın göreve çağrıldığı açıklama şöyle:

“Bazen bir çiçek tezgâhında yüzünüze gülümsüyoruz, bazen çöpünüzü topluyoruz, bazen doktor olup hastalarınıza bakıyoruz, bazen sizler için filmler çekiyoruz, bazen de müziğimizle hayatınıza neşe katıyoruz. Herkes kadar hayatının içinde, herkes kadar sıradan yaşıyoruz. Evet, Çingeneyiz: Ancak kullandığı dilin ağırlığını taşıyamayan kişilerin bize yüklediği anlamları barındırmıyoruz.

Evet, Çingeneyiz: Herkes kadar yalan söylüyor, herkes kadar âşık oluyor, herkes kadar nara atıyoruz. Evet, Çingeneyiz: Verdiğimiz sözü tutuyor, küsleri barıştırıp, tüm hayatlara saygı duyuyoruz.Evet, Çingeneyiz: Her dine, her siyasi görüşe, her kökene saygı gösteriyoruz. Evet, Çingeneyiz: Çanakkale’de savaşan da bizdik. Fatih İstanbul’u alırken de biz vardık. Dünya barışı için şarkılar söyleyen de hep bizlerdik.

Ayrımcı, bölücü ve kirli bir dil kullanarak Çingenelere hakaret eden Erman Toroğlu’nun tavrı özür dilemeyle affedilemeyecek kadar büyüktür. Unutmayın, kullandığınız dil, onurunuzdur!

Türkiye’de bulunan yaklaşık 5 milyon Roman, Dom, Lom ve Abdal grubu olarak önyargıları besleyen, grupları ve kişileri ayıran, ayrıştıran, hakaret eden tüm söylemlerin caydırıcı bir şekilde yasaklanmasını ve önyargılardan ari onurlu bir yaşam sürebilmemizi destekleyecek yasal adımların atılmasını talep ediyoruz. 

Bizler aşağıda isimleri yer alan Roman Diyalog Ağı (RODA) üyesi 30 dernek yedi aktivist olarak Erman Toroğlu’nun nefret suçu nedeniyle cezalandırılmasını talep ediyor ve Adalet Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz.’’ 

Derleyen: Ali Macit

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.