Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sanayi üretimi arttı, koronavirüs salgını hizmet ve perakende sektörlerinde ciroları patlattı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kasım 2020’de sanayi üretimi aylık %1,3, yıllık %11 oranında arttı. Sanayi üretimi Ekim 2020’de de aylık %1,1, yıllık %10,2 oranında yükselmişti.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde ise Kasım 2020’de yıllık olarak madencilik ve taşocakçılığı sektörünün endeksinin %4,6, imalat sanayi sektörü endeksinin %11,6, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinin %7,5 oranında arttığı görülüyor.

Bu sektörlerdeki aylık gelişme ise madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde %0,3, imalat sanayi sektörü endeksinde %1,5 oranında artış, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde %0,1 oranında azalış yönünde.

Sanayi üretimi Nisan 2020’deki %31,4’lük gerilemenin ardından Mayıs 2020’deki %17,4’lük artış ile birlikte yedi aydır toparlanmayı sürdürüyor.

Öte yandan yine TÜİK verilerine göre sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi Kasım 2020’de  yıllık %38,9, aylık %5,4 oranında arttı.

Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında yıllık olarak sanayi sektörü ciro endeksinin %46,2, inşaat ciro endeksinin %16,6, ticaret ciro endeksinin %44,6, hizmet ciro endeksinin %16 oranında arttığı görülüyor. Hizmet sektöründeki artışı sağlayan, %28,9 oranındaki bilgi ve iletişim hizmetleri ile %28,3 oranındaki mesleki bilimsel ve teknik hizmetler. Bu sektördeki gerileme yaşanan hizmet ise %9,1 ile konaklama ve yiyecek.

TÜİK verilerine göre Kasım 2020’de perakendede de hacim ve ciro arttı. Perakende satış hacmi yıllık %11,9 artarken, perakende ciro yıllık %26,1 yükseldi. Perakende satış hacmindeki artışı sürükleyen %68,9 oranındaki artış ile “posta veya internet üzerinden iletişim hizmetleri”, perakende cirodaki artışı sürükleyen de %89,5 oranındaki artış ile yine “posta veya internet üzerinden iletişim hizmetleri” oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.