Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız düşünür Finkielkraut, cinsel istismarla ilgili yorumları nedeniyle televizyon kanalından kovuldu

Fransa’nın önde gelen entelektüellerinden Alain Finkielkraut, üvey oğlunu istismar etmekle suçlanan Olivier Duhamel hakkındaki sözleri nedeniyle, katıldığı televizyon programından kovuldu. Finkielkraut, kendisini kovan televizyon kanalı LCI aleyhine dava açtığını kamuoyu ile paylaştı ve amacının “gerçekleri ortaya çıkarmak” olduğunu söyledi.

Fransız haber kanalı LCI (La Chaîne d’information), Alain Finkielkraut’u yorumculuk yaptığı programdan kovma kararı aldı. LCI bu kararına gerekçe olarak Finkielkraut’un cinsel istismar suçlamaları hakkında yaptığı yorumları gösterdi.

Kovulma kararını öğrendikten sonra konuşan 71 yaşındaki Finkielkraut, LCI aleyhinde bir dava açtığını belirtti ve “gerçekte neler yaşanıp bittiğini öğrenmeye çalışmanın da artık bir suç teşkil ettiğini” söyledi.

Camille Kouchner, “La Familia Grande” adlı kitabında siyasetbilimci Olivier Duhamel’i cinsel istismarla suçlamıştı. Bunun üzerine LCI, Finkielkraut’tan, istismarla suçlanan Duhamel davasını yorumlamasını istedi. “Cinsel istismar suçu çok ciddidir ve affedilmezdir” diyen Finkielkraut, öncelikle Duhamel’i kınadığını belirtti.

Sonrasında Finkielkraut, “olay sırasında karşılıklı rızanın olup olmaması” üzerine yaptığı yorumlar nedeniyle moderatör tarafından uyarıldı. Moderatör cinsel tacize uğrayan kişinin 14 yaşında bir çocuk olduğunu hatırlatınca Finkielkraut, “Burada bir genç hakkında konuşuyoruz, bir çocuk değil” diyerek kendini savunmaya çalıştı.

Finkielkraut’un bu sözlerine çocukların korunmasından sorumlu Devlet Bakanı Adrien Taquet başta olmak üzere birçok siyasetçi tepki gösterdi. Taquet sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında Finkielkraut’a karşı öfkesini dile getirdi.

Olayın ardından verdiği bir röportajda Finkielkraut, “Öyle görünüyor ki, çocukları ve gençleri ayırt etmeye çalıştığım için cinsel istismara suç ortaklığı yapmış gibi oldum” dedi. Finkielkraut, Duhamel’i mazur görmek istemediğini ve “pedofiliye düşkün biri olmadığını” dile getirdi. Konuşmasının bir kısmında sosyal medyadaki linç kültürüne de atıfta bulunan Finkielkraut, hukukçuların bir davayı çözüme kavuşturmak için toplandıkları mahkeme ile sosyal medyadaki mahkeme arasında uçurum olduğunu sözlerine ekledi. 

Auschwitz toplama kampından sağ kurtulan bir kişinin oğlu olan Finkielkraut, açık sözlülüğü ve kışkırtıcı ifadeleri ile biliniyor. Finkielkraut, Fransa’daki Sarı Yelekliler eylemlerine başlarda destek vermiş ancak daha sonra bu hareketin liderlerini eleştirerek, “Kibir taraf değiştirdi” demişti. Bunun üzerine bir grup protestocu Finkielkraut’a ırkçı sözler sarf etmiş, Finkielkraut protestocuların sözlü tacizinden polisin yardımıyla kurtarılmıştı.

Kaynak: The New York Times

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.