Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KLİMİK Derneği, koronavirüs aşıları hakkında görüşünü açıkladı: “Ağır hastalık ve ölümleri önlemede etkililikleri yüzde 100’e yakın”

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), koronavirüs aşıları hakkında görüşünü açıkladı. Üretilen dört aşının hastalığı önleme konusundaki etkililiklerinin farklı olduğunu belirten KLİMİK, “Ağır hastalık ve ölümleri önleme konusunda etkililiklerinin yüzde 100’e yakın olduğu, farklı yaş ve risk gruplarında etkililik ve yan etki açısından birbirlerine üstünlükleri olabildiği, bugüne kadarki veriler ışığında hiçbirinin ciddi yan etki oluşturmadığı söylenebilir” açıklamasını yaptı.

KLİMİK, gündemde olan dört koronavirüs aşısı -Pfizer-Biontech, Moderna, Oxford-AstraZeneca ve CoronaVac- hakkında görüşünü bildirdi. Dernek, bugünden (14 Ocak) itibaren Türkiye’de sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlayan CoronaVac aşısına karşı tereddütlerin ortadan kalkması ve aşıya güvenin toplum tarafından oluşması için aşağıdakilerin yapılması gerektiğini belirtti:

“1. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) bünyesinde oluşturulan bilimsel komisyon Acil Kullanım Onayı için yaptığı değerlendirmeyi ayrıntılı ve şeffaf bir şekilde bilimsel kamuoyu (konuyla ilgili bilim insanları, uzmanlık dernekleri ve üniversiteler) ile paylaşmalıdır.

2. Acil Kullanım Onayı verilme veya verilmeme gerekçeleri Sağlık Bakanlığınca değil TİTCK bünyesindeki komisyon tarafından genel kamuoyuna duyurulmalıdır.

3. Aşıların değişik yaş ve risk gruplarında yukarıda özetlenen birbirlerine göre farklı avantaj ve dezavantajları olduğundan Türkiye’deki aşı çeşitliliği artırılmalı ve aşı temininin sürekliliği sağlanmalıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.