Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan, Bahçeli ve Akşener aşı oldu, Kılıçdaroğlu sırasını bekleyecek

Koronavirüse karşı kitlesel aşılama Türkiye’de de başladı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara Şehir Hastanesi’nde aşı olurken AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyelerinin de aşılama önceliği dışına çıkılarak aşılanması tartışmalara yol açtı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, siyasi parti liderlerine aşı olma çağrısı yaparken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, vatandaş olarak sırasını bekleyeceğini söyledi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise aşı olduklarını duyurdu.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun acil kullanım onayı vermesi üzerine Çin ilaç firması Sinovac ile Brezilya’daki Butantan Enstitüsü’nün koronavirüse karşı ortak geliştirdiği CoronaVac aşısının uygulanma süreci 14 Ocak 2021 Perşembe günü resmen başladı. Bu sabah itibariyle aşı olanların sayısı da 455 bini geçti.

İlk aşıyı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri 13 Ocak 2021 Çarşamba akşamı Ankara Şehir Hastanesi’nde olmuştu.

Sağlık Bakanlığı, bir genelge ile aşı çalışmalarında uygulanacak programı açıkladı. Aşılama, A, B ve C diye tanımlanan üç grupta yapılacak. İlk olarak aşılanacak A grubunda sağlık çalışanları, B grubunda yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar, C grubunda ise 85 yaş üstünden başlayarak 65 yaş üstü kişiler yer alıyor. 

Bu üç grup sadece birinci aşama. İkinci aşamada öncelikli işkolları, yani polisler, askerler, cezaevlerinde kalanlar ve görevliler, zabıtalar, öğretmenler, akademisyenler, taşımacılık yapanlar, özel güvenlikler aşı olacak. Daha sonra 50-64 yaş arası vatandaşların aşılanmasına geçilecek. Üçüncü aşamada ise kronik hastalığı bulunanlar ve geri kalan vatandaşlar yaşlarına göre aşılanacak. 

AKP MKYK’nın tamamı aşı oldu

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı aşı programı böyle olsa da dün AKP MKYK üyelerinin tamamının aşı olması tepki çekti. Bunun sebebi ise yukarıda belirtilen öncelik sıralaması. Aşı olan AKP MKYK listesine bakıldığında sadece dört kişi 65 yaşın üzerinde. Örneğin MKYK’da 1997 doğumlu bir üye dahi bulunuyor. 

Mesleği eczacılık olan AKP Niğde Milletvekili Selim Gültekin’in, mesleğini aktif olarak sürdürmemesine rağmen aşı olması da tartışma yarattı.

Erdoğan: “Çin’den gelen aşıları 50 milyona tamamlayacağız”

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile birlikte Ankara Şehir Hastanesi’ne giderek koronavirüs aşısı yaptırdı. Erdoğan aşı olurken, “Maalesef olumsuz kampanya sürdürenler var. Ama ben inanıyorum ki aklıselim sahibi olan milletim, bunlara hiçbir zaman fırsat vermeyecek ve bilimin, irfanın ışığında aşıyla bunlara en güzel cevabını verecektir. Bu üç milyonun arkasından zaten bir 30 milyon daha geliyor. Çin’den gelen aşıları 50 milyona tamamlayacağız” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından, TBMM’de temsil edilen tüm siyasi parti genel başkanlarını, Anayasa Mahkemesi ve TBMM başkanlarını arayarak, aşı olmaya davet ettiğini duyurdu.  

MHP lideri Devlet Bahçeli aşı oldu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de koronavirüs aşısı oldu. Twitter hesabından aşı olduğunu duyuran Bahçeli, “Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın daveti üzerine, başarıyla devam eden aşı programımız dahilinde ben de koronavirüs aşımı yaptırdım. İnşallah bu salgından elbirliği ile çok yakın zamanda kurtulacağımızı ümit ediyor, tüm halkımızı da aşı olmaya davet ediyorum” dedi.

Devlet Bahçeli aşısını MHP Genel Merkezi’nde yaptırdı.

Akşener: “Parti liderlerinin aşı konusunda toplumumuza ön ayak olması gerektiği inancıyla ben de aşı oldum”

Koronavirüs aşısı yaptırdığını açıklayan bir diğer lider de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener oldu. Akşener, Twitter hesabından “Sayın Fahrettin Koca tüm liderler gibi beni de, dün akşam arayarak aşı olmaya davet etti. Parti liderlerinin aşı konusunda toplumumuza ön ayak olması gerektiği inancıyla ben de aşı oldum. Bu vesileyle iktidarı, aşı süreci için yaptığımız önerileri uygulamaya çağırıyorum” mesajını paylaştı.

Kılıçdaroğlu: “Vatandaş olarak sıramı bekleyeceğim”

CHP’nin düzenlediği “Sen varsan biz varız” kampanyası için yapılan toplantıda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise aşılama için Bakan Koca’dan çağrı geldiğini ancak sırasını bekleyeceğini söyledi: “Vatandaş Kemal Kılıçdaroğlu olarak sıramı bekleyeceğim. Öncelikle sağlık çalışanlarının aşı olması lazım. Bugün salgında ciddi bir tablo ortaya çıkmadıysa sağlık çalışanlarının gösterdikleri çaba sayesindedir. Eğer bir yerde bir sağlık çalışanı görürseniz benim selamımı iletirseniz çok mutlu olurum.”

Bakan Koca’dan HDP’ye de aşı daveti

Öte yandan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ı da arayarak topluma örnek olunması için aşı daveti yaptı. Buldan ve Sancar, bugün yaptıkları yazılı açıklamayla, risk ölçüleri içinde aşı olmak için sıralarının gelmesini bekleyeceklerini duyurdu. Açıklamada, “Herkesin belirlenmiş risk öncelik sırası ile aşılanması, sürecin hızlıca ve etkili bir şekilde devam etmesi gereklidir. Bizler risk ölçüleri içerisinde, sıramız geldiğinde aşı olacağımız bilgisini kamuoyu ile paylaşıyoruz” denildi.

TBMM’de temsil edilen siyasi partilerden Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) genel başkanı Erkan Baş da “Hekimlerin, TTB’nin, bilimin yol göstericiliğinde hepimizin aşı olması gerekiyor” diyerek, “sırası geldiğinde” aşı olacağını bildirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.