Mısır’da koronavirüse yakalanan kişiler oksijen tüplerinin yetersizliği nedeniyle hayatları kaybediyor. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde Moderna aşısı uygulanan kişilerde görülen alerjik reaksiyonlar tartışma konusu oldu. ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’daki son saatlerinde bazı Avrupa ülkeleri ve Brezilya’ya uygulanan seyahat kısıtlamalarını kaldırdı. ABD’de bazı aşı karşıtı aktivistlerin, koronavirüs salgını için oluşturulan yardımlardan kredi aldığı ortaya çıktı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.
Mısır “oksijen tüpü yetersizliğini” tartışıyor
Ülke genelindeki vaka ve ölüm sayılarının son zamanlarda büyük bir artış gösterdiği Mısır’da, başkent Kahire’nin yakınlarındaki salgın hastanesi Al Husseina Merkez Hastanesi’nde pazartesi günü (18 Ocak) günü çekilen bir video, yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların oksijen tüpü olmadığı için hayatını kaybettiklerini gözler önüne serdi. Görüntüler koronavirüs ile mücadelede Mısır hükümetine yönelik tepkilerin büyümesine neden oldu.
Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören 62 yaşındaki teyzesinin oksijen tüpü olmadığı için nefes alamadığını gören Ahmed Nafei adlı bir vatandaş tarafından çekilen videoda, oksijen desteği alamayan koronavirüs hastalarının nefes almakta zorlandıkları kameraya yansırken en az dört kişinin oksijen tüpü yetersizliği nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.
Hükümet yetkililerinin bugün (19 Ocak) yaptığı açıklamada ise hastanede hayatını kaybeden dört kişinin ölüm sebeplerinin virüse bağlı ortaya çıkan komplikasyonlar olduğu ve ölüm sebeplerinin “oksijen tüpü kıtlığıyla” bir ilgisi olmadığı öne sürüldü. Videoyu paylaşan Nafei, yetkililer tarafından sorgulanırken hükümete yakın bazı isimler de Nafei’ye tepki gösterdi.
New York Times’ın araştırmasına göre oksijen tüplerinin yetersizliği Al Husseina Merkez Hastanesi’nde devam eden birçok sorunun sonuncusuydu. Hastanede çalışan bir doktor, gazeteye yaptığı açıklamada, “Kafalarımızı kuma gömüp her şey yolundaymış gibi davranmayacağız. Bütün dünya bir sorun olmadığını kabul edebilir ama biz etmeyeceğiz” diye konuştu.
Gazeteye konuşan bir hastane yetkilisi de oksijen tüplerinin bitmesi karşısında Mısır Sağlık Bakanlığı’ndan daha fazla oksijen tüpü talep edildiğini ancak öğleden sonra yapılması gereken teslimatın üç saatten fazla geciktiğini belirterek, “Akşam 18.00’de gelselerdi, bunların hiçbiri olmazdı” dedi.
Ülkede ocak ayının başında da benzer bir video paylaşılmış ve Al Husseina Merkez Hastanesi’ndeki bazı koronavirüs hastalarının oksijen tüplerinin azlığı nedeniyle hayatını kaybettikleri belirtilmişti.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ise hükümetin koronavirüs politikalarını eleştirenleri “devlet düşmanı” olarak nitelendirmiş ve hükümet, salgın ile ilgili “yalan haber” yapanlara beş yıla kadar hapis cezası verileceği konusunda halkı uyarmıştı.
100 milyonu aşkın nüfusu olan Mısır’da koronavirüse ait vaka ve ölüm sayıları da kamuoyunda uzun süredir tartışılıyor. Hükümetin açıkladığı resmi sayılara göre, ülkede bugüne kadar 157 bin vakaya rastlanırken sekiz bin kişi virüs sebebiyle hayatını kaybetti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaliforniya’da Moderna’da aşısı uygulanan kişilerde alerjik reaksiyonlar görüldü
Kaliforniya Eyalet Epidemiyoloğu Dr. Erica S. Pan, eyalet genelinde Moderna aşısı uygulanan birçok insanın aşı sonrası alerjik reaksiyon göstermesinin ardından 330 binden fazla Moderna aşısının dağıtımının durdurulmasını tavsiye etti.
Kaliforniya Sağlık Departmanı (CDPH) tarafından pazar günü (17 Ocak) yapılan açıklamada, aşı olan kişilerin şiddetli alerjik reaksiyon yaşayabileceği ve yetkililerin, soruşturma tamamlanana kadar diğer aşıların kullanılmamasını tavsiye ettikleri belirtildi.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, aşı uygulanan kişilerde ciddi bir alerjik reaksiyon görülmesi durumunda epinefrin (adrenalin hormonu) uygulanması öneriliyor.
Her gün yaklaşık 40 bin pozitif vaka bildiren Kaliforniya’da hastane doluluk oranlarının büyük bir artış gösterdiği ve ABD genelinde günlük en yüksek vaka sayısına sahip eyalet olduğu belirtiliyor.
Trump, bazı Avrupa ülkeleri ve Brezilya’ya uygulanan seyahat kısıtlamalarını kaldırdı
Görevini 20 Ocak’ta Joe Biden’a devretmeye hazırlanan ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi günü (18 Ocak), bazı Avrupa ülkeleri ve Brezilya’dan gelen yolculara yönelik kısıtlamaları kaldırdı.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Avrupa’da Schengen Bölgesi, İngiltere ve İrlanda ile birlikte Brezilya’dan gelecek yolculara uygulanan seyahat kısıtlamalarının 26 Ocak Salı günü kaldırılacağı açıklandı.
Basın sekreteri Jen Psaki ise çarşamba günü ABD başkanı olarak görevine başlayacak olan Joe Biden’ın bu kararı iptal edeceğini açıkladı. Psaki, Beyaz Saray’ın ardından yaptığı açıklamada “Salgının kötüleşmesi ve dünya çapında daha bulaşıcı değişkenlerin ortaya çıkmasıyla birlikte, uluslararası seyahat kısıtlamalarını kaldırmanın zamanı değil. Sağlık ekibimizin tavsiyesi üzerine Biden yönetimi bu kısıtlamaları 26 Ocak’ta kaldırmayı düşünmüyor. Aslında, koronavirüsün yayılmasını daha da azaltmak için uluslararası seyahatle ilgili halk sağlığı önlemlerini güçlendirmeyi planlıyoruz” dedi.
ABD’de aşı karşıtı bazı gruplar, yardım kredilerinden 1 milyon dolardan fazla yardım aldı
ABD’de salgının yol açtığı ekonomik krize karşı uygulamaya konulan Maaş Çeki Koruma Programı (PPP), yeni bir skandalla gündeme geldi. Ülkede programı yöneten ABD Küçük İşletmeler İdaresi’nin (Small Business Administration) verilerine göre, koronavirüs aşılarının güvenilirliğine inanmayan ve bilim insanlarının aşılar konusunda yanlış bilgilendirme yaptığını öne süren bazı kuruluşlar, PPP’den yaklaşık 1,1 milyon dolar yardım aldı.
Aşı karşıtlığıyla tanınan bu kuruluşların arasında Robert F. Kennedy Jr. tarafından kurulan Çocuk Sağlığı Savunması, Bilgilendirilmiş Onay Eylem Ağı (ICAN), Ulusal Aşı Bilgi Merkezi, Mercola Sağlık Kaynakları ve Danışmanlık Servisi’nin yanında ve aşı karşıtlığıyla bilinen Dr. Sherri Tenpenny tarafından yönetilen Tenpenny Bütünleştirici Tıp Merkezi bulunuyor.
Aşı karşıtı kuruluşların PPE’den kredi aldığını ortaya çıkaran Londra merkezli Dijital Nefretle Mücadele Merkezi’nin (CCDHate) CEO’su İmran Ahmed, “Burada bir anormallik var. PPP, koronavirüsün ekonomik etkisiyle başa çıkmak için gerekliydi. Ancak bu aşı karşıtı gruplar virüsle başa çıkmamızı ve bunu atlatmamızı engelliyor” dedi.
Maaş Çeki Koruma Programı, ülkede küçük işletmelerin koronavirüs salgınının neden olduğu kapanmalara ve diğer ekonomik etkilere dayanmalarına yardımcı olmak için nisan ve ağustos ayları arasında beş milyondan fazla küçük işletmeye 523 milyar dolarlık yardım sağladı.
Derleyen: Meryem Zelal Direkçi