Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ve yeni yaptırımlar yürürlükte: Twitter ve Pinterest’e reklam yasağı

Türkiye’de temsilcilik açmayan sosyal medya şirketlerine yeni yaptırımlar yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Twitter ve Pinterest’e reklam yasağı getirildi.

1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası’nın öngördüğü düzenlemede belirtilen yaptırımların uygulanmasına devam ediliyor. Hâlâ temsilcilik açmayan Twitter ve Pinterest’e reklam yasağı getirildi.
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, bu iki şirkete reklam verenlere de para cezası kesilecek.

Bugüne kadar Facebook, VKontakte, YouTube, TikTok ve Dailymotion Türkiye’de temsilcilik açmayı kabul etti. Temsilcilik açmayan şirketlere, reklam yasağı öncesinde toplam 40 milyon lira da para cezası kesildi.
Yasaya göre temsilcilik açmayan şirketleri bundan böyle bekleyen ceza bant daraltılması. Yasa, bant genişliğinin nisan ayında yüzde 50, mayısta ise yüzde 90 darlatılmasını öngörüyor. Bunun için sulh ceza hâkimliklerinin kararı yeterli olacak.

Reklam yasağının sosyal medyaya ve markalara etkisi üzerine konuştuğumuz iletişimci yazar Ümit Alan, “Cezalandırılan sadece sosyal medya platformları değil, ticaret yapan herkes kaybedecek” demişti.

Facebook son anda temsilci atama kararı aldı

Facebook grubu ise reklam yasağının başlamasından bir gün önce Türkiye’ye temsilci atama kararı aldı ve süreci başlattı.

Facebook’un açıklaması şöyle:

“Facebook olarak ifade özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğuna inanıyoruz ve bu değerleri korumak ve savunmak için küresel çapta çaba gösteriyoruz. Nitekim Türkiye’deki insanların yarısından fazlası arkadaşlarıyla ve aileleriyle iletişimde kalmak, fikirlerini ifade etmek ve işletmelerini büyütmek için Facebook’a güveniyor.

Türkiye’de kısa süre önce yeniden düzenlenen ve sosyal medya platformları için yeni yükümlülükler getiren 5651 sayılı Kanun hakkındaki gelişmeleri ilk günden bu yana yakından takip ediyoruz. Yasadan etkilenen diğer bazı şirketler gibi, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye’de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdik. Bu kararı alırken, platformumuzun kullanıcıların ifade özgürlüğü haklarını kullanabilecekleri bir yer olmasının bizim için taşıdığı önemin tekrar altını çizmek isteriz.

Aldığımız karar, Facebook Topluluk Standartları’nı ya da devlet kurumları tarafından yapılan içerik kaldırma taleplerinin incelenme süreçlerini değiştirmiyor. Dolayısıyla, bu ilkelere uygun olmayacak bir şekilde hareket etmemiz için ısrar edilmesi halinde temsilcimizi geri çekeceğimizi belirtmek isteriz. Devletten gelecek talepleri, bu ilkelerimizin yanı sıra Küresel Ağ Girişimi (Global Network Initiative) üyeliğimizin getirdiği sorumluluklarımız doğrultusunda ve Birleşmiş Milletler’in İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri’ne uygun şekilde incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz. Ayrıca kısıtladığımız içeriklerin detaylarını mevcut şeffaflık süreçlerimize uygun bir şekilde paylaşmayı sürdüreceğiz.

Türkiye’de yaşayan insanların ifade özgürlüğünün ve diğer insan haklarının korunmasına dair bağlılığımızın değişmeyeceğini kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.