Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya: Giuseppe Conte liderliğindeki dörtlü koalisyon hükümeti, Senato’da aldığı güvenoyuyla dağılmaktan son anda kurtuldu

İtalya’yı yöneten dörtlü koalisyonun ortaklarından Italia Viva partisinin hükümetten çekilmesi üzerine patlak veren siyasi krizde, Başbakan Giuseppe Conte ve hükümeti, İtalya Parlamentosu’nun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nden sonra salı günü (19 Ocak) Senato’dan da güvenoyu alarak olası bir çöküşten son anda kurtuldu. 

İtalya’da dörtlü koalisyon hükümetinin lideri Başbakan Giuseppe Conte

Italia Viva (IV), Özgürler ve Eşitler (LeU), 5 Yıldız Hareketi (M5S) ve Demokratik Parti (PD) tarafından oluşturulan dörtlü koalisyon hükümeti, salı günü (19 Ocak) İtalyan Parlamentosu’nun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu’nda yapılan oylamada 140 ret ve 16 çekimser oya karşı 156 kabul oyuyla güvenoyu almayı başardı. Pazartesi günü parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi’nden de güvenoyu almayı başaran Giuseppe Conte liderliğindeki hükümet böylece dağılmaktan son anda kurtuldu.

Conte oylama öncesinde Senato’da yaptığı konuşmada, Italia Viva partisini “bölücü taleplerde” bulunarak kargaşa yaratmakla suçladı. Conte, konuşmasında “Sizi temin ederim ki, yolumuza sürekli mayınlar yerleştiren ve koalisyonun sabırla ulaştığı siyasi dengeyi baltalamaya çalışan insanlarla bu koşullarda ülke yönetmek çok zor” dedi.

İtalia Viva Partisi lideri ve eski İtalya Başbakanı Matteo Renzi

İtalya’nın eski başbakanlarından Matteo Renzi’nin başında olduğu İtalia Viva, Conte hükümetinin koronavirüs salgını karşısında uygulamaya koyduğu yardım paketlerini “zayıf” olarak nitelendirmiş ve hükümetin Avrupa Birliği (AB) tarafından oluşturulan kurtarma fonundan yararlanmamasını eleştirmişti. Renzi ve partisi, Başbakan Conte ile yaşanan sorunların çözülemeyeceğini belirterek geçen çarşamba (13 Ocak) dörtlü koalisyondan çekildiğini açıklamıştı.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.