Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Joe Biden resmen ABD’nin 46. başkanı oldu: “Tüm Amerikalılar’ın başkanı olacağım”

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yeni başkanı Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris, bugün Vaşington’da düzenlenen törenle yemin ederek görevlerini devraldı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) başkanlık seçimlerini kazanan Demokrat Joe Biden, bugün yemin etti ve ülkenin 46. başkanı olarak resmen görevine başladı.

Yeni Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in başkent Vaşington’daki yemin töreni, 6 Ocak’ta Kongre binasına düzenlenen saldırı nedeniyle sıkı güvenlik önlemleri altında yapıldı. Koronavirüs salgını yüzünden çok az kişinin katıldığı törenin öncesinde Beyaz Saray ve Kongre binası çevresindeki yollar kapatıldı.

Eski Başkan Barack Obama ve eşi Michelle Obama, eski Başkan George W. Bush ve eşi Laura Bush, eski Başkan Bill Clinton ve eşi eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yemin törenine katılanlar arasındaydı. Eski başkanlardan Jimmy Carter ise yaşından dolayı törene katılamadı.

Şarkıcı Lady Gaga, törende Amerikan ulusal marşını seslendirdi. Şarkıcı Jennifer Lopez de, Kamala Harris’in yemininin ardından sahne aldı. İspanyolca konuşan Lopez, Amerikan halkı için “Herkes için özgürlük ve adaletle, bölünmez bir ulus” dedi.

Kamala Harris, ülkedeki ilk kadın, siyah ve Hindistan kökenli başkan yardımcısı olarak yemin etti. Harris’in mor kıyafeti, Cumhuriyetçiler’i kırmızı, Demokratlar’ı ise mavi renk temsil ettiği için “birlik mesajı” olarak yorumlandı.

Ardından, ülkenin yeni başkanı olarak yemin eden Joe Biden, ilk konuşmasında birlik mesajları verdi. Ailesine ait 100 yıllık İncil’e el basarak yemin eden Biden, Amerikalılar’a şöyle seslendi:

“Tüm insanlar için adalet arıyoruz. Siyasi aşırılığın önüne geçmeye çalışıyoruz. Amerika’nın ruhunu iyileştirebilmek için demokrasiye inancımızı yenilemeli ve birleşmeliyiz. Yeni bir sayfa açalım ve birbirimizi dinleyelim. Bize oy vermeyenlere de sesleniyorum. Anlaşmazlık, bölünme anlamına gelmez. Ben bütün Amerikalılar’ın başkanı olacağım.”

Yemin törenine katılmayan önceki Başkan Donald Trump ise Beyaz Saray’da yaptığı veda konuşmasında “Hareketimiz daha yeni başlıyor” dedi. Törenden önce Beyaz Saray’dan çıkarak Andrews Hava Üssü’ne giden Trump, eşi Melania Trump ile birlikte Florida’ya geçmeden önce başkan olarak kamuoyuna son kez seslendi. Trump, “Bir şekilde geri döneceğiz” cümlesiyle siyasi hayatının bitmediğine ilişkin mesaj verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.