Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Twitter, Çin’in ABD Büyükelçiliği’nin hesabını dondurdu

Sosyal medya platformu Twitter, Çin’in ABD Büyükelçiliği’nin hesabını dondurdu. @ChineseEmbinUS kullanıcı adlı hesap, geçen haftalarda Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur kadınların “bebek makinesi” olmaktan kurtularak özgürleştiklerine dair bir haber paylaşmış, paylaşım Twitter tarafından kaldırılmıştı.

Reuters’ın haberine göre Twitter, Çin’in ABD Büyükelçiliği’nin hesabını, Pekin yönetiminin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde uyguladığı politikalara verdiği destek nedeniyle dondurdu.

Çin’in Vaşington Büyükelçiliği’nin hesabı @ChineseEmbinUS, 7 Ocak Perşembe günü, Çin’in devlet destekli China Daily gazetesinde yayımlanan ve Uygur kadınlarının artık “bebek yapan makineler” olmadığını konu alan bir haberi paylaşmıştı. 

Daha sonra kaldırılan paylaşımın altına Twitter tarafından, “Bu paylaşım Twitter kurallarını ihlal etmiştir” uyarısı konulmuş, büyükelçilik hesabı da 9 Ocak’tan bu yana herhangi bir tweet paylaşmamıştı.

Twitter’ın büyükelçilik hesabının paylaşımını kaldırmasından bir gün sonra, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’in Sincan’da “soykırım” yaptığını tespit ettiklerini açıklamıştı. Yeni ABD Başkanı Joe Biden’ın ekibi de “soykırım” nitelendirmesini onaylamıştı. 

Biden yönetimi, Twitter’ın Çin’in ABD Büyükelçiliği’nin hesabının askıya almasıyla ilgili ise herhangi bir yorumda bulunmadı.

Twitter: “Paylaşım nefret davranışı politikamıza aykırı”

Reuters’a göre, bir Twitter sözcüsü bugün (21 Ocak) konu hakkında şöyle konuştu: “Biz, platformumuz üzerinden yayınlanan tweetin nefret davranışı politikamıza aykırı olması nedeniyle harekete geçtik. Irk, etnik köken, ulusal köken, sosyal sınıf, cinsel yönelim, cinsiyet, cinsel kimlik, dini inanç, yaş, engellilik durumu ya da önemli hastalığa dayanarak diğer kişilere/gruplara yapılan şiddeti yasaklıyoruz.”

Vaşington’daki Çin Büyükelçiliği ise konu hakkında henüz yorum yapmadı.

Twitter, Çin hükümeti tarafından engellenmesine karşın Çinli diplomatlar ve devlet medyası tarafından ülkede giderek daha fazla tercih edilen bir platform haline geliyor.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.