Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Aşıların 10 milyon dozluk ikinci sevkiyatının 6,5 milyon dozu yarın gelecek”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’den alınan Sinovac aşılarının 10 milyon dozluk ikinci sevkiyatının 6,5 milyon dozluk bölümünün yarın (25 Ocak) sabah Türkiye’ye geleceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 milyon doz aşının bu hafta sonu Türkiye’ye ulaşabileceğini söylemişti.

13 Ocak 2021 günü, Çin menşeli Sinovac aşısının üç milyon dozu ile Türkiye’de aşılama programı resmen başladı. İlk aşamada sağlık çalışanları, sonra da 85 ve 90 yaş üstü kişiler aşılandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün yaptığı açıklamada yaklaşık bir milyon 200 bin kişinin aşılandığını söyledi. Bu, Türkiye’nin elindeki aşıların neredeyse yarısının tükendiği anlamına geliyor.

Sağlık Bakanlığı daha önce ocak ayı sonunda ülkeye 40 milyon doz aşı getirileceğini açıklamıştı fakat ocak ayının son haftasında, söylenen miktarda aşı ülkeye gelmedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Ocak’ta, ikinci parti Sinovac aşısı için Çin’den onay alındığını ve 10 milyon doz aşının bu hafta sonu Türkiye’ye ulaşabileceğini söylemişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise bugün Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanının hafta sonu geleceğini açıkladığı 10 milyon aşının 6,5 milyonunun pazartesi ülkeye geleceğini söyledi.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, önceki gün (23 Ocak) kişisel YouTube hesabından yaptığı açıklamada bu duruma tepki gösterdi. Akşener, koronavirüs salgını sürecinde iktidarın 50 milyon doz aşı için anlaşma yaptığını açıkladıktan üç ay sonra ancak üç milyon doz aşı temin edebilmesinin vatandaşta hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Vatandaşın aşıyla ilgili gelecek haberleri merakla beklediğini vurgulayan Akşener, “Aşının temini ve uygulama süreçleriyle ilgili olarak bilgiler ve takvim net şekilde acilen açıklanmalıdır. Devlet, aşıyı getirmek için gayret sarf etmez. Bulur ve getirir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak da, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında koronavirüs aşısı tartışmalarını değerlendirdi. Öztrak, Türkiye’nin ihtiyacı olan aşının 117 milyon doz olduğunu belirterek, “Yeterli aşı yok ama olmayan aşının özendirme kampanyası var. Milletin ‘aşı olma sırasına’ kaynak yapan yapana” diye konuştu.

Öztrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin’den ikinci parti koronavirüs aşısı için onay çıktığını, 10 milyon doz aşının bu hafta sonuna kadar gelebileceğini açıklamasıyla ilgili, “Nasip olursa, büyük ihtimalle bu hafta sonuna kadar gelebilirmiş. Yani aşının ne zaman geleceği nasip, kısmete kalmış. Millet canını emanet edecek yer arıyor. Siz ise aşı gelmeden KDV’sini getiriyorsunuz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.