Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Avrupa’da kısıtlama karşıtı gösteriler devam ediyor, İsrail’de yurtdışı uçuşlar askıya alınıyor, Çin’de vaka sayıları tekrar artıyor

Bugün (25 Ocak) dünyadaki toplam koronavirüs vaka sayısının 100 milyonu aşması beklenirken mevcut ölüm sayısı 2 milyon 140 bini geçmiş durumda. Avrupa’nın bazı ülkelerinde kısıtlama karşıtı eylemler devam ederken New York Times’ın haberine göre, üretilen aşılar salgını sonlandırmaya yetmeyecek gibi gözüküyor. İsrail, koronavirüsün yeni varyantına yönelik ülkedeki kısıtlamaları artırırken Brezilya, yeni varyant ile baş etmeye çalışıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Derleyen: Senem Görür

Avrupa’da kısıtlama karşıtı eylemler sürüyor

Avrupa’nın birçok yerinde koronavirüs salgını sebebiyle uygulanan kısıtlamalar binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bulunan Rijksmuseum ve Van Gogh Müzesi önünde bulunan meydanda bir araya gelen binlerce kişi salgına karşı uygulanan kısıtlamaları protesto etti. Ellerinde, “Ne istiyoruz? Özgürlük!” yazılı pankartlar taşıyan göstericilerin çoğunun maske takmadığı ve sosyal mesafe kurallarına uymadığı görüldü. 

Danimarka ve Almanya’da da kısıtlama karşıtı protestolar yapıldı. Danimarka’da göstericiler, başbakanın heykelini yaktı. Çekya’da ise yasak olmasına rağmen, ülke genelindeki yüzlerce bar ve restoran açıldı. Dükkan sahipleri, haftalardır Avrupa genelinde yaygınlaşan protesto çağrıları doğrultusunda böyle bir karar verdiklerini söyledi.  

Aşı, salgını sonlandırmaya yetmeyecek

ABD’nin Columbia Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının geliştirdiği yeni bir modele göre, aşılar koronavirüsün ortadan kalkması açısından yeterli olmayacak. Haberde, milyonlarca insan aşılansa bile, maske ve sosyal mesafe önlemlerine uyulmaya devam edilmez ve kısıtlamalar gevşetilirse virüs kaynaklı ölümlerin sayısında yeniden artış yaşanabileceği belirtildi.  

Mısır’da koronavirüs aşısı uygulanmaya başlandı

Mısır’da, Çin menşeli Sinopharm aşısının ilk dozunun sağlık personeline uygulanmaya başlandığı bildirildi. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, aşının ilk dozu, ülkenin kuzeydoğusundaki İsmailiye kentinde, Ebu Halife karantina hastanesi sağlık personeline uygulandı.  

Sağlık Bakanı Hala Zayed, pazar günü (24 Ocak) yaptığı açıklamada, aşıyı ilk olarak gönüllü sağlık personeline uygulamaya başladıklarını ve önümüzdeki günlerde 65 yaş üzeri başta olmak üzere kademeli olarak diğer grupların da aşılanacağını duyurdu.

İsrail, yurtdışı uçuşlarını askıya aldı

İsrail, yeni tip koronavirüs varyantlarının ülkede daha fazla yayılmasını önlemek adına yurtdışından gelen uçuşları en az bir haftalığına durdurma kararı aldı. Kabine toplantısı sonrasında açıklama yapan Başbakan Binyamin Netanyahu, tüm uluslararası yolcu uçuşlarının bu ay sonuna dek askıya alındığını söyledi. Alınan uçuş kısıtlamasından kargo ve itfaiye uçakları ile acil tıbbi uçuşların muaf olduğunu söyleyen Netanyahu, “Tüm dünyadan öndeyiz. Yapmak üzere olduğumuz şeyi hiçbir ülke gerçekleştiremedi. Ülkeyi sımsıkı bir şekilde izole ediyoruz” dedi. 

Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador’un koronavirüs testi pozitif çıktı

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, sosyal medya hesabı üzerinden koronavirüs testinin pozitif çıktığını duyurdu. Semptomları hafif geçirdiğini belirten Lopez, durumu hakkında iyimser olduğunu söyledi. Meksika’daki sağlık otoriteleri, Obrador’un durumunun stabil olduğunu ve bir grup sağlık uzmanının devlet başkanına eşlik ettiğini belirtti. Meksikalı lider, salgını ciddiye almaması ve maske takmayı reddetmesi ile biliniyor. 

Çin’de salgına yakalananların sayısı yeniden artıyor 

Reuters’ın haberine göre, Çin’de resmi makamlardan gelen verilere göre ülkedeki koronavirüs kaynaklı vaka sayısı 124’e çıktı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, bu artışın 2020’nin Mart ayından itibaren en yüksek seviye olduğu dile getirildi. 117 yerel kaynaklı enfeksiyonun 67’sinin Jilin’de görüldüğü bildirilirken Heilongcian’da 35 ve Hebei’de de 11 yeni vakanın tespit edildiği açıklandı. 

Salgının başladığı günden bu yana Çin anakarasında teyit edilen toplam koronavirüs vaka sayısı 89 bin 115 iken, ölü sayısı da 4 bin 635.

Brezilya’da durum her geçen gün daha kötüye gidiyor

Brezilya’nın Amazonas eyaletindeki hastaneler, koronavirüsün yeni ve daha bulaşıcı olan varyantı ile birlikte hasta sayısında büyük bir artış yaşamaya başladı. Koronavirüs felaketinin merkezinde yer alan Brezilya’daki koşullar oldukça kötü durumda. Hastanelerine başvuran koronavirüs kaynaklı hasta sayısına yetişemediklerini dile getiren uzmanlar, koronavirüsü ciddiye almayan Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ve hükümetine sert eleştiriler yöneltti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.