Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden, Trump’ın trans bireylerin ABD ordusunda görev yapmasını engelleyen kararını iptal etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, görevdeki ilk haftası dolmadan kampanya vaatlerinden birini daha yerine getirerek trans bireylerin orduda görev yapmalarını yasaklayan başkanlık kararnamesini iptal etti.

Beyaz Saray’da dün gece (25 Ocak) düzenlenen imza töreninde Joe Biden’a Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley eşlik etti. Kararnameyi imzaladıktan sonra sosyal medya hesabından konuyla ilgili açıklama yapan Biden, “Bugün, orduda hizmet veren transseksüel bireylere yönelik ayrımcı yasağı yürürlükten kaldırdım. Orduda görev yapacak niteliklere sahip herkes, bu görevi açıkça ve gururla yerine getirebildiğinde Amerika daha güvenli olacak” dedi.

ABD’nin ilk siyah Savunma Bakanı emekli Orgeneral Lloyd Austin de geçen hafta, ABD Senatosu’ndaki onay oturumunda, ordudaki sözkonusu yasağın kaldırılmasını desteklediğini söylemişti. Austin, 25 Ocak günü yaptığı yazılı açıklamada da trans bireylerin orduda görev yapabilmelerini sağlamak üzere hemen harekete geçeceklerinin ve değişikliklerin uygulanması için önümüzdeki 60 gün içinde uygun prosedürlerin geliştirilmesi için koordineli bir şekilde çalışacaklarının altını çizerek “ABD Silahlı Kuvvetleri’nin amacı vatandaşlarımızı iç ve dış düşmanlardan korumak. Tüm vatandaşlarımızı temsil ettiğimiz zaman bu görevi daha etkili şekilde yerine getirdiğimiz kanısındayım” demişti.

Eski Demokrat Başkan Barack Obama, 2016 yılında, trans bireylerinin kimliklerini saklamadan askerlik yapmasına ve cinsiyet değiştirmek adına tıbbi hizmet almasına izin veren bir kararnameyi imzalamıştı. Ancak Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump, halihazırda görevde olanların orduda kalmasına izin verirken bundan böyle trans bireylerin orduya katılmasına izin vermeyeceğini ilan etmişti.

Savunma Bakanlığı verilerine göre ABD ordusunda yaklaşık 1,3 milyon aktif personel görev yapıyor. Ordudaki trans üye sayısıyla ilgili resmi bir rakam bulunmamakla birlikte, strateji ve düşünce kuruluşu RAND Corporation’ın 2016 yılında hazırladığı rapora göre en az 2 bin 350 askeri personelin transseksüel olduğu tahmin ediliyor. 

Trump’ın imzaladığı kararname nedeniyle ordunun yedek subay yetiştirme programından ayrılmak zorunda kalan trans birey Nic Talbott, yasağın kaldırılması üzerine Reuters’a verdiği demeçte, “Çok rahatladım. Üzerimden büyük bir yük kalktı” dedi ve kendisi gibi kariyerine başlamak için bekleyen binlerce insan olduğunu dile getirdi. 

Hak savunucuları da Biden’ın bu adımını memnuniyet ile karşılarken herhangi bir başkanın trans bireylerin orduda görev yapıp yapmamasına karar verebilecek olmasının tehlikeli olduğunu ve her Amerikalı’nın askerlik yapma hakkına sahip olması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.