Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin lideri Xi Jinping’den ABD’ye “yeni soğuk savaş” uyarısı

Çin lideri Xi Jinping, yeni ABD Başkanı Joe Biden’a, Donald Trump’ın “korumacı politikalarını” sürdürmesi durumunda yeni bir soğuk savaşa hazır olması uyarısında bulundu. 

Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl çevrimiçi düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (Davos) konuşan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, salgının sebep olduğu ekonomik sorunları çözmek için çoktaraflı bir yaklaşım çağrısında bulunarak, salgının dünyayı ayrıştırmak için kullanılmaması gerektiğini söyledi.  

The Guardian’ın haberine göre, Jinping konuşmasında Biden veya ABD’nin ismini kullanmadı ama Çin’in Vaşington tarafından yönlendirilmeyeceğini vurguyarak, “Küçük çevreler inşa ederek veya yeni bir soğuk savaş başlatarak, başkalarını reddederek, tehdit ederek veya korkutarak, kasıtlı olarak ayrıştırarak, tedarik kesintisi veya yaptırımlar uygulayarak ve yabancılaştırarak dünyayı yalnızca bölünmeye ve hatta hesaplaşmaya itersiniz” dedi.

Çin lideri, dört yıl önce Davos’ta yaptığı konuşmada da vurguladığı “çoktaraflılığı savunma” konseptini yinelerken “Hiçbir küresel sorun tek bir devlet tarafından çözülemez. Küresel bir hareket, küresel bir cevap ve küresel bir işbirliği gerek” diye konuştu.

Küresel işbirliği olmazsa “orman kanunlarının” geçerli olacağını söyleyen Jinping, “Açık bir dünya ekonomisi inşa etmeliyiz. Çoktaraflı ticaret rejimini sürdürmeliyiz. Ayrımcı ve dışlayıcı standartları, kuralları ve sistemleri atmalıyız ve ticaret, yatırım ve teknolojik alışverişin önündeki engelleri kaldırmalıyız” diye ekledi.

Jinping ayrıca, Pekin’in Hong Kong’daki muhalefete yönelik baskıcı politikalarının eleştirilmesinin ve Trump’ın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Sincan Özerk Bölgesi’ndeki Uygurlar’a yapılanları “soykırım” olarak nitelendirilmesinin Çin’i sarsmayacağını belirtti. Çin lideri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyadaki hiçbir yaprak aynı değildir ve hiçbir tarih, kültür veya sosyal sistem aynı değildir. Her ülke kendi tarihi, kültürü ve sosyal sistemi ile benzersizdir ve hiçbiri diğerinden üstün değildir. Kendi içinde farklılık bir tehdit alarmı değildir. Alarmı çaldıran şey kibir, önyargı ve nefrettir.Uygarlığa hiyerarşi empoze etme veya kişinin kendi tarihini, kültürünü ve sosyal sistemini başkalarına zorlama girişimidir.”

Yeni ABD Başkanı Biden, Trump’ın Çin’e yönelik sert duruşunu hafifleteceğine dair henüz sinyal vermedi. Bununla birlikte Biden’ın ABD kökenli imalatı artırmak için “Bir Amerikan ürünü satın al” adlı yeni bir kampanyayı yakında duyurması bekleniyor.

Derleyen: Sema Kızılarslan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.